En bukett till mor

Idag är det Mors-dag, en kär tradition då man ska uppvakta sin mor. Nu för tiden går det mest ut på att man ska köpa något av allt det som affärerna tycker att vi mödrar behöver. Och visst, det kan ju vara något som gör en glad. Men min mor fick för det mesta ”bara” en bukett liljonkonvaljer när jag var liten och eftersom det var hennes älsklingsblomma så blev den oerhört uppskattad. Idag vill jag därför ge alla mödrar en bukett från Gamlegårds trädgård, där även liljonkonvaljen finns, en blandad bukett av allt det som just nu blommar! Och det är alldeles tillräckligt för mig, jag kommer att finnas i trädgården idag och njuta av det som bara finns…välkommen, speciellt alla mödrar!

Jätteprästkrage (Leucathemum x superbum)

Trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis)

Akleja (Aquilegia vulgaris)

Bondpion (Paeonia officinalis)

Blågull/Jakobs stege (Polemonium caeruleum)

Trädgårdsiris (Iris germanica)

Dagens växt – buskpion/trädpion

Det är nu ni ska rusa till Kulturen i Lund för att uppleva våra fantastiska buskpioner eller trädpioner, Paeonia suffruticosa, som de även kallas. På framsidan av vår huvudbyggnad står ett antal stora och praktfulla exemplar av dessa, väl skyddade av buxbomhäckar. De är ju ganska svåra att placeras för att övervintringen ska ske utan missöden. Och eftersom de är ganska dyra i inköp så vill man ju få dessa skönheter att må så bra som de kan! När våra buskpioner planterades vet vi inte och om de har ett sortnamn så finns inte heller det noterat. Men vad gör väl det just nu när de blommar som de allra vackraste rosa moln!

I syrénernas tid och gullregnens månad…

De blommar nu som vackrast i parken på Kulturen och genast dök en av mina favorit dikter upp i huvudet av den fantastiske Hjalmar Gullberg, här är första delen av hans dikt ”Kyssande vind”…

”Han kom som en vind. Vad bryr sig en vind om förbud? Han kysste din kind, han kysste allt blod till din hud. Det borde ha stannat därvid: du var ju en annans, blott lånad en kväll i syrénernas tid och gullregnens månad.”

Naturens underbara gåvor

I trädgårdar handlar det oftast om det som vi människor väljer att placera och tukta på olika sätt. Vi styr och ställer, ordnar och färgmatchar. Planerar och väljer bort eller väljer till! När jag känner att nu har jag fått bestämma vilken planta som ska placeras vart och vilka som ska bort, så kan det vara väldigt rogivande att ta en promenad på fuktängen på Östarp. Där ger naturen själv sina gåvor av sorter och färger som jag knappast kan göra bättre. Man blir förstummad och förundrad över det som finns där! Titta på bilderna så förstår ni!

En underbar majnyckel (Dactylorhiza majalis)

Majnyckelns blomax, en ganska ovanlig blomma som vi har lyckan att ha på Östarp

Kabbelekan (Caltha palustris) lyser i fuktängen

Humleblomster (Geum rivale) med ännu inte utslagen blomma, så ljuvlig!

Dagens blomma – tulpan

Denna vår har varit ovanligt varm och bland annat så blommade fantastiskt många och fina tulpaner på flera håll på Kulturen i Lund. Det har nästan varit svårt att hinna med att njuta av alla eftersom värmen gjorde att de blommade över ganska så snabbt. Men just nu tog jag tillfället att fånga två helt olika tulpansorter men ljuvliga på sina olika vis. Ett stilla vårregn hade precis fallit och luften var så där vårdoftande. Det är då man förstår varför så många människor drabbades av tulpanmani under 1600-talet. De är ju så galet vackra!

Vita liljeblommande tulpaner (Liljeblommiga gruppen)

Titta även inuti så ser ni hur perfekt den är (Liljeblommiga gruppen)

Denna sort är mycket gammal i trädgården, troligtvis tillhör den sena enkelblommiga gruppen

Långa stjälkar och spetsigt äggformade är denna tulpansort

Ett litet gethus…

..har nu fått ett nytt hem på Östarp straxt intill Gamlegård. Där under den stora asken med Röddeå bakom sig ska nu det lilla huset stå. Ändå tills idag har det stått på Kulturen i Lund där den för ungefär fem år sedan skyddade getterna som vi då hade i stan. Men ska vi vara ärliga och dessutom djurvänliga så har vi avstått från att ha getter och andra ditflyttade djur på senare tid. Att flytta djuren från lugnet på Östarp in till stadens brus har inte varit så bra för getterna. Dessutom har de ibland fått problem med sina magar och vi vill nu hellre låta dem vara i sin rätta miljö på landet. Just nu är det djurtomt på ängarna på Östarp. Men glädjande nog kommer vi att fylla på med djur när sommarlovet inträder och midsommarhelgen närmar sig. Det blir blommehöns på Gamlegård, griskultingar av Linderödsgris utanför Gamlegård och även Göingegetter alltså. På ängarna ska fåren med lammen ströva och en skara Vänekor lär vi också få njuta av. Jag är mycket lycklig över detta och jag vet hur viktigt detta är för er som besöker Östarp också.

Här under asken ska gethuset snart placeras

Gethuset har kommit med lastbil till Östarp

Tänk hur lätt det går idag att flytta hus!

Här sätts huset på plats

Så var det lilla gethuset på plats vid asken

Killingen Emil var ett litet pyre för ett år sedan, kanske får vi nu träffa honom som vuxen framöver

En riktig trädgårdsmästare

Så har två år förflutit på min utbildning till trädgårdsmästare på Hvilan i Kabbarp. Och det känns så overkligt att nu lämna den trygga och inspirerande miljön bland fantastiskt duktiga lärare och klasskamrater. Men samtidigt är det ett spännande äventyr som ska ta vid. Att få fortsätta att jobba med trädgården på Östarp som nästa år kan fira att Gamlegård är 200 år, det ser jag fram emot. Men att även få chansen att omfamna friluftsparken i Lund, det kommer att bli en rolig och utmanade framtid. Framöver kommer denna blogg att förvandlas till en plats som infattar alla dessa trädgårdsmiljöer och dess växter, problem, dilemman och nyheter. Jag hoppas att du fortsätter att följa med på äventyret! Men innan dess, tack till er som hjälpt mig att få bli trädgårdsmästare! Ingen nämnd men alla finns ni i mitt hjärta!

Dagens växt – hallon

Det är inget stort hallonland som finns i fruktträdgården. En ganska smal remsa som är drygt 2-3 m långt. Enligt gamla växtlistor ska det vara sorterna; `Lloyd George´ (ett gott mörktrött bär) och `Golden Queen´(jättesöta och gula bär) som jag har. Båda dessa sorter är gamla och har funnits sedan 1800-talet. Nu är jag ingen expert på att sortbestämma hallon så jag kan inte med självklarhet säga att det är just den förnärma `Lloyd George´som jag har, den gula `Golden Queen´är lättare att känna igen och den finns där! Om någon är duktig på att känna igen hallonsorter så får ni gärna höra av er till mig, det hade varit spännande att med säkerhet veta vem jag tar hand om. Just nu har de grönskande hallonplantorna fått det varmt om ”fötterna” med hjälp av vacker ull. Mitt sätt att hålla ogräset borta och fukten kvar i den sandiga och genomsläppliga jorden!

Hallon (Rubus idaeus) inbäddade i ull, så vackert!

Friska hallonblad (Rubus idaeus) i sin ullbädd

Dagens blomma – pingstlilja

Förra sommaren satte jag ihop en växtförteckning över de växter som jag hade hittat i trädgården. Jag förundrades av att det inte tycktes finnas några påskliljor eller pingstliljor i denna trädgård. Kanske hade det funnits men att de helt enkelt hade tynat bort. Men så i år möter jag plötsligt två blommande pingstliljor när jag som bäst vårstädar den stora rabatten i prydnadsträdgården. Vilken överraskning! Blommade de förra året också, fast att jag missade dem eller har de plötsligt bestämt sig för att visa sig igen? Inte vet jag, men glad blev jag hur som helst. Jag sitter nu och funderar på om det kan vara sorten Narcissus poeticus `Recurvus´men jag är tveksam. Just `Recurvus´ska ha bakåtlutade kronblad och det tycker jag nog passar in men jag är ändå lite fundersam. Kanske någon är bättre än jag på att bedömma vem som bor i rabatten? Hur som helst så är de två pingstliljorna vackra!

Är detta Narcissus poeticus `Recurvus´?

Pingstlilja (Narcissus poeticus)

Gamlegård

Så har andra helgen passerat på Gamlegård och vädret har ju varit fantastiskt. Jag och Monika håller som bäst på att göra oss hemmastada på gården och i trädgården och det känns bra! Vi har haft många besök och trots att rummen i huset inte kan beträddas som vanligt på grund av hussvampen så finns ju trädgården och hela det vackra landskapet runt om! Det känns som om sommaren kommer att bli toppen och glöm inte att det finns mycket för barnen att se och göra hos oss. Vi fortsätter med att så små frön och sedan kan man alltid prova våra kläder och olika leksaker.