Dagens blomma – Röd rudbeckia/Röd solhatt

Detta är inte den rätta solhatten som kan användas för medicinskt bruk vid förkylning. Om någon vet vart jag kan få tag på en sådan planta, så hör av dig till mig! Detta är däremot den oemotståndliga Röd solhatt eller Röd rudbeckia som en del kallar den (trots att den inte tillhör Rudbeckia-släkten). Denna blomma bär namnsorten `Magnus´. Jag vill ha den i trädgården trots att den kanske inte borde vara där. Det är en hyllning till växtförädlaren Magnus Nilsson från Påarp i Skåne, som kämpade under många år för att få fram just denna sort med mer utstående kronblad. Jag är galen i denna blomma! Och den behövs i höstrabatten.

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

2 svar på ”Dagens blomma – Röd rudbeckia/Röd solhatt

  1. Jag hade under många år några plantor i min krydd-/medicinalväxt-rabatt i Torup (Svedala Kommun). Jag har då alltid trott att det var den Echinacean som man kan använda mot förkylning! (Dock ej provat.) Menar du att just namnsorten ”Magnus” skulle ha förlorat sina medicinska egenskaper? Och den Echinacean som finns i varje välsorterad perenn-plantskola skulle inte heller funka? Mitt tips är att du kontaktar Eva Falck på Tirups Örtagård, hon kan det mesta.

    • Tack för din kommentar! Jag har kollat runt lite angående Echinecean och om man läser medicinska innehållsförteckningar över vilken sort som används så är det den som heter Echinecea pallida eller E. angustifolia som används. Svenska botaniker påstår tydligen att det ska vara samma art men det håller inte engelska botaniker med om. Jag kommer att söka vidare och har någon annan klok människa något att berätta så är jag tacksam! Och nästa gång jag kommer till Tirups Ötragård så ska jag fråga, jag har förresten hittat ett par plantor där nu av just läkerudbeckian E. pallida.

Kommentarer är stängda.