Dagens blommor – sammetstagetes och spindelzinnia

Efter en trög start där en hel del småplantor slogs sönder av en intensiv hagelskur i slutet av maj månad så fick vi tillslut dessa skönheter på plats i våra gröna pallkragar på baksidan av Vita huset. Sammetstagetesen `Jolly Jester´ Tagetes patula lär ha odlats redan på 1700-talet och vad än många tycker om tagetes så är denna en otrolig glad och vacker variant. Det är lätt att förstå att den ännu odlas med största glädje.

Sammetstagetes `Jolly Jester´ (Tagetes patula)

Den andra trotjänaren som har blommat snällt hela sommaren är för mig en ny bekantskap, spindelzinnian `Red Spider´Zinnia tenuifolia. Jag hittade den på Impectas sida för kulturarvssorter och blev förstås nyfiken. Jag måste säga att det har varit en trevlig ny bekantskap som jag lär upprepa. Så skir men ändå pockande på uppmärksamhet. Och som den har blommat hela sommaren och nu långt in på hösten. Jag är djupt imponerad!

Titta på den gula tofsen i mitten på spindelzinnian `Red Spider´

Varje blomma på spindelzinnian är inte så stor, 3-4 cm

Spindelzinnian `Red Spider´ har odlats sedan år 1801, men ny för mig