Dagens blomma – stockros

Om man frågar en del besökare på Kulturen vad de tycker är typiskt skånskt i trädgårds sammanhang så svarar ovanligt många; stockrosor Alcea rosea. Just nu ser jag många som fotograferar våra vackra stockrosor som bland annat växer längst borgarhusets fasad. Där har hunnit att bli en hel skog av stockrosor och jag måste erkänna att det ser smått fantastiskt ut med denna massa. Stockrosorna är av den enkla sorten och de går i olika pastellfärger. Tittar man nära så skimrar de som siden och det är kanske det som gör de så vackra. För här i Skåne tycker en hel del att de är som ogräs och i så fall tycker jag att det är ett vackert ogräs!

En skog av stockrosor lyser upp borgarhusets fasad

Stockrosens (Alcea rosea) blomblad är som frasigt siden

Ljuvliga "rosor" trädda som på band, för många något typiskt skånskt...