Vänekor, senaste tillskottet på Östarp

Ja, de har nu hunnit gå i hagen drygt en vecka och de tycks ha funnits sig väl på sin nya plats. Det är fyra kossor och en söt kalv. De är av lantrasen Vänekor som i början på 1990-talet hittades hos en man i Västergötland. Orten heter Väne-Ryr och därifrån har man också tagit namnet på denna ras. Det är en av de sorter som har ett äldre ursprung även om den inte är en ”urko”. Vänekorna är inte så jättestora men har fantastiskt vackra spetsiga horn som ibland böjer sig mot varandra. De är mycket duktiga på att hitta foder på egen hand och nu för tiden hittar man denna sort ofta just på marker som man vill vara extra rädda om. De är de bästa markskötarna som man kan tänka sig, så varsamma och fina att titta på.

Här njuter den svartvita Vänekossan i skuggan av ett träd

Det är typiskt för Vänekossor att ha ett vitt band på ryggradenDen söta kalven är blyg och lite svår att närma sig, men snart ska det nog gå att klappa den

Den söta kalven är blyg och lite svår att närma sig, men snart ska det nog gå att klappa den