En plats för eftertanke

Det finns många olika miljöer och trädgårdsrum på Kulturen i Lund. En del mer intensiva som t ex lekplatsen och andra lite mer gömda, som Thomanderska trädgårdens underbara lilla värld. Sen finns Örtagården och strax intill ligger Lapidariet. Lapidariet består av stenar (Lapis är latin för sten) som en gång har varit stolta delar av byggnadader från medeltiden, nu vilar de bland strutbräken, jätteröllika och funkia. Under en gammal sykomorlönn i Lapidariet står en ensam ekbänk som väntar på de besökare som för en stund vill vila och kanske ägna sig åt egna tankar. Härifrån kan du betrakta vackra detaljer på det medeltida Dekanhuset eller känna dofterna från Örtagården. Ibland sitter någon av mina kollegor där för att äta sin lunch, det ser vilsamt ut och det kan behövas när sommaren är intensiv!

I Lapidariet finns detta vattenblänk som speglar Dekanhusets tak, här finns stillheten

Ett av de vackra fönstren på Dekanhuset, Kulturens äldsta bevarade hus från 1200-talet

Ett hjärtformat Funkiablad (Hosta) skänker ro i sommartid

Örtagården har fyra krukor med agave

Kan det bli vackrare än så här?`Rosa mundi´ Polkagrisros (Rosa gallica) finner man i Örtagården