Dagens blomma – jättevallmo

Jag gissar på att dagens blomma är den som just nu fotas främst på Kulturen. Och jag kan bara hålla med om att jättevallmon Papaver Orientale-gruppen tillhör den typ av blomma som verkligen ropar på uppmärksamhet. Även på Östarp finns den i den största rabatten och där lyser den av all sin kraft. Förädlingen av dessa jättevallmo startade runt sekelskiftet 1900 och en rad kända sorter som finns skapades av engelsmannen Amos Perry. Ska vi gå långt tillbaks i tiden så var det en annan sort av vallmo som odlades i medicinskt syfte; opievallmon Papaver somniferum. Fynd har gjorts i danska kulturlager som är så gamla som från 200-300 år f. Kr. Snart ska jag få nya rön från Lunds egna kulturlager som just visar olika växters förekomst i det medeltida (och kanske äldre lager) Lund. Det är spännande att se vad mina kollegor arkeologerna har hittat! Så länge får ni njuta av jättevallmo!

Just nu brinner det framför Allmogehallen, lugn det är bara jättevallmo som blommar (Papaver Orentale-gruppen)

Knopparna är enorma innan de öppnar sig och släpper ut jättevallmons prakt

Frökapslarna på jättevallmo (Papaver Orentale-gruppen)

Äntligen har de stora knopparna öppnat sig. Jättevallmo `Brilliant´(Papaver orientale)

Jättevallmo av sorten `Brilliant´(Papaver orientale)