Dagens blomma – trädgårdsiris

Ibland måste man ta svåra beslut i en trädgård. Beslut som man inte alltid vet om de ska bli bra eller inte. Så var det när vi skulle ta ner det vackra och ganska unga valnötsträdet som vi hade i rabatten som kallas för solrundeln. Trädet hade planterats i slutet av 1990-talet i samband med en renovering av trädgården. Det var bara det att ett valnötsträd just i den rabatten inte stämde med vad Hanna hade haft där. Hon hade ju haft ett päronträd, ett gigantiskt högt sådant. Dessutom började perennerna se dåliga ut och de vackra irisarna hade slutat blomma. Jag tänkte att irisarna säkert behövde delas, men nu i år förstår jag att det snarare hade med valnötsträdet att göra. Valnötsträd utsöndrar garvsyra som mer eller mindre tar död på det som finns under och det höll på att ske i vår rabatt. Nu har växtkraften återvänt till allt i den rabatten, riddarsporrarna växer, dagliljorna exploderar och de vackra irisarna gör äntligen entré på scenen igen. Denna helg är blomningen överdådlig och jag kan känna mig nöjd över det svåra beslutet!