Ett ny vän!

För drygt en och en halv vecka sedan gjorde jag ett föredrag på Sjöbo gästgivargård om Gamlegårds trädgård. Jag pratade om allt möjligt men nämnde bland annat om trädgårdens plommonlund som jag vill återplantera och som bara innehåller två nya små plommonträd. Jag pratade också om hur roligt det hade varit att få lokalt förankrade sorter. Efteråt kom Märit Mårtensson fram till mig, tillsammans med sin man Christer. De bor i en gammal gård i Björka, straxt utanför Sjöbo, gården med det vackra namnet Mariehem. Märit berättade att de bland annat hade en gammal plommonsort som gav goda frukter och som sköt rikligt med rotskott, alltså en rotäkta sort som ser till att skapa nya avkommor. Jag fick gärna komma dit och hämta om jag ville ha till Gamlegårds trädgård. Gissa om jag blev glad!

I veckan som gick åkte Ingegerd och jag dit och vi tillbringade en mycket trevlig förmiddag i Märits trädgård (som bland annat innehåller 150 sorter med rosor). Vi fick inte bara plommonträd med oss när vi åkte därifrån, vi fick fyra olika rosor ( R. gallica `Zinnealik-ros´, R. spinoissima ´Poppius´, R. majalis `Foecundissima´, fylld kanelros/Tornerdalsros samt en R. damascena som de kallade för `Mariehem´) och en gammal fin vit flox som hade funnits i trädgården när de flyttade dit. Gården som de nu renoverar med mycket varsam hand och stor skicklighet, var byggt 1885. Men på platsen hade det tidigare även funnits en gård som alltså varit betydligt äldre. Givetvis kan man inte veta när växterna har blivit planterade men att de har funnits på platsen en längre tid är det ingen tvekan om.

När vi åkte därifrån kände Ingegerd och jag att vi hade funnit en ny vän och vi vill mycket gärna återkomma till deras trädgård när alla rosor, och allt annat givetvist, blommar som bäst. Om jag inte har helt fel så tror jag också att Märits och Christers trädgård kommer att finnas med som en ”öppen trädgård” i sommar när det arrangemanget genomförs, håll utkik!

Och finns det fler därute med en gammal trädgård som vill dela med sig av växter och sina historier så kommer jag gärna på besök, nya vänner kan man aldrig få för många av!