Tack till POM

Jag måste verkligen beundra POM´s (Programmet för odlad mångfald) arbete som pågått under många år nu med alla handa upprop till Sveriges befolkning. Det hela har ju handlat om att bevara och samla in växter som av olika anledningar är en del av vårt kulturarv och som man vill rädda till eftervärlden. Deras insamlingperiod tog slut vid årsskiftet och nu genomförs säkert en hel del slutdokumentation och förhoppningsvis ska en del av de insamlade växterna även kunna upp förökas så att de kan komma till försäljning. Är du intresserad så läs mer på POM´s hemsida: www.pom.info

Jag själv är ytters glad efter att äntligen ha löst ett mysterium, tack vare POM´s bok om ”Att inventera lök- och knölväxter”. Det handlar om en otroligt söt lökväxt som förra våren fångades med min kamera i Gamlegårds trädgård. Jag hade aldrig tidigare sett en sådan blomma och har inte riktigt kunnat reda ut vad den hette… Men nu vet jag att det är en italiensk blåstjärna Hyacinthoides italica. Denna ursöta lök som blommar i maj och lär vara odlad i Norden sedan 1600-talet! Jag undrar så när den planterades vid Gamlegård? 

Italiensk blåstjärna (Hyacinthoides italica)

Ett svar på ”Tack till POM

  1. Håller med dig om att detta är en väldigt söt lökväxt! Har också haft svårt att få reda på vad den heter, eftersom den inte säljs i plantskolorna. Jag är lycklig ägare till en del lökar, som kommer från mina föräldrars gamla trädgård i Lund. Föräldrarnas lökarna kom i sin tur från min mors föräldrahem i Södra Sandby, och de kom i sin tur från mormors och morfars föräldrahem i Torna Hällestad och Räften. Enligt min mor var (och kanske fortfarande är) detta en mycket vanlig lökväxt i gamla trädgårdar på landet.Jag tror därför att denna lökväxt har funnits i Gamlegårds trädgård från början. Lökarna sprider sig ganska lätt, om de trivs. Det har dock tagit flera år i min mans och min trädgård, där jag planterade lökarna på 80-talet. Jag vårdar dem ömt.

Kommentarer är stängda.