De tre konungarnas gåvor

Det har nu blivit trettondag jul, den dag som enligt bibeln berättar om de tre konungarnas ankomst till Jesus krubba i Betlehem. De lär ha varit tre mycket visa män som givetvis hade dyrbara gåvor med till den nyfödde. Det var myrra, som är stelnad sav från rökelseträdväxter av släktet Commiphora. Denna sav blir till kåda eller harts som i sig själv doftar gott. Den andra gåvan var rökelse som på Jesus tid var lika dyrbart som guld. Rökelse görs av hartser som blandas med växtoljor och när de sedan bränns sprids en väldoft. Den sista gåvan var guld och den behöver kanske ingen större presentation, en vacker och alltid lika omtyckt metall. I trädgården vid Gamlegård växer inga rökelseträd och ännu har jag inte hittat något guld men jag har annat som med lite fantasi kan bli till lika fina gåvor. Här har ni min tolkning!

Spansk körvel (Myrrhis odorata)

Läs det första ordet av det latinska namnet på Spansk körvel, Myrris! Nästan som myrra! Och ni som har luktat och smakat på spansk körvel, ni vet att smaken är stark av lakrits. Gott…

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Finns det något mer väldoftande än lavendel och som åtminstonde ger mig en hemtrevlig och lugnande känsla. Av lavendel kan man skapa mycket te x väldoftande olja som kan blandas med harts och bli till rökelse!

Orientalisk klematis (Clematis orientalis)

Den ädla gåvan av guld får vara den gyllene orientaliska klematisen som kan bli till en liten kungakrona om man vänder den upp och ner. En mer värdig guldgåva får man leta efter tycker jag!