Dagens växt – Fläder

På västra sidan av Gamlegård, ner mot Röddeå står två gamla knottiga fläderträd. I sina vinterskrudar ser de nästan ut som varelser från en annan tid. Och jag kan plötsligt förstå varför människorna förr i tiden gav flädern en mycket betydelsefull roll. Här i Skåne kallas den även för ”hylle” och visst kan jag se ”hyllemor” framför mig, ett kvinnligt väsen som man skulle visa respekt för. Skulle man ta en gren från flädern fick man först be henne om ursäkt, annars kunde hon göra så att man fick ”hylleskåll”, det vill säga att man fick utslag på kroppen! Men flädern skyddade också mot mycket som var ont, den gav skydd mot trollkunniga, mot sjukdomar, mot råtter och ohyra. Dessutom kunde den användas till mycket som var gott, saft och sylt. Men också som medicin mot förkylningar, magont eller hudproblem.

På västra sidan av Gamlegård hittar du fläderträd

Fläder (Sambucus nigra) i vintervila

Den gamla fläderns lavklädda grenar

En reaktion på “Dagens växt – Fläder

  1. Är där tillräckligt så att man kanske kan göra flädersaft..? Det hade varit något: Östarps himmalagade flädersaft

Kommentarer inaktiverade.