Om stubbar kunde tala

På många ställen i trädgården kan man hitta stubbar. En del är ganska färska eftersom vi var tvugna att ta ner tre stora träd i våras; en rödek, en skogslönn och den enorma douglasgranen. Det gör ont i hjärtat att ta ner träd men när det är farliga träd så måste man! Häromdagen fotade jag några av stubbarna och jag önskade så att de hade kunnat berätta om den tid då de stod på sina platser och blickade ner på de människor och djur som passerade. Via gamla bilder och beskrivningar i Kulturens äldre årsböcker så har jag kunnat reda ut vad de flesta stubbar har varit för trädsorter och det är kul. En del kanske undrar varför vi inte fräser bort våra stubbar men det tycker jag inte att vi ska göra! De berättar ock så en historia om en tid som varit och stubbar är dessutom livsviktiga boningar för många insekter.  Så kallade högstubbar som vi också har i utkanterna av trädgården ger många insekter och fåglar möjlighet till boplatser. Vi människor har rensat naturen på många naturliga livsmiljöer för djuren, därför har vi ett ansvar att återskapa bättre miljöer igen. Därför är stubbar livsviktiga och snygga!

Detta var en gång i tiden en skogsek

Resterna av Hannas formklippta gran i fem våningar!

Här stod en ädelcypress på Hannas tid

Ungefär 90 år blev douglasgranen (Pseudotsuga menziesii)

En högstubbe till insekter och fåglar

2 svar på ”Om stubbar kunde tala

  1. -att titta nära på stubben och känna den milda doften. Ådringarna måste upplevas på nära håll så tag med ett sittunderlag, ställ in kameran på macro och tag med mönstret hem till mörkrummet och ha ett par spännande timmar. Bifogar en text som är förankrad i naturen fast i storstaden.
    [img]http://www.kulturen.com/ostarpsbloggen/wp-content/uploads/2010/11/andr bel.jpg[/img]

    • Vilken vacker text du skickade med, tack! Idag har en vacker glada seglat över mitt huvud medans jag har grävt på mitt blivande bärland. När man bara vill ge upp så ger det kraft att titta upp mot himlen och se den segla! Kristina

Kommentarer är stängda.