Sanering av hussvamp

Som en del av er redan vet så drabbades Gamlegård förra året av äkta hussvamp i fyra rum som sedan några år tillbaka hade fått nya trägolv. Sedan dess har golven tagits bort och hittills har man denna säsong bara fått se tomma rum utan golv och möbler. Givetvis har det känts tråkigt för er som kommit på besök och för oss som arbetar på Gamlegård. Vi vill ju så gärna visa hur det brukar se ut! Nu är i alla fall sanering igång vilket innebär att vi just denna vecka (27/6-6/7 2011) håller Gamlegård stängd för att inte riskera att svampsporrerna ska spridas till er besökare. Men alla är välkomna att besöka trädgården där vi denna vecka kommer att arbeta extra hårt med tanke på att verksamheten på gården får ligga nere!

Den ovälkomna äkta hussvampen som invadertat kammaren (Rubrik)

Kom till oss i trädgården och hälsa på denna vecka när Gamlegård är stängd!

Doftschersminen (Philadelphus coronarius) i Engelska parken är väl värd att se och lukta på

En plats för eftertanke

Det finns många olika miljöer och trädgårdsrum på Kulturen i Lund. En del mer intensiva som t ex lekplatsen och andra lite mer gömda, som Thomanderska trädgårdens underbara lilla värld. Sen finns Örtagården och strax intill ligger Lapidariet. Lapidariet består av stenar (Lapis är latin för sten) som en gång har varit stolta delar av byggnadader från medeltiden, nu vilar de bland strutbräken, jätteröllika och funkia. Under en gammal sykomorlönn i Lapidariet står en ensam ekbänk som väntar på de besökare som för en stund vill vila och kanske ägna sig åt egna tankar. Härifrån kan du betrakta vackra detaljer på det medeltida Dekanhuset eller känna dofterna från Örtagården. Ibland sitter någon av mina kollegor där för att äta sin lunch, det ser vilsamt ut och det kan behövas när sommaren är intensiv!

I Lapidariet finns detta vattenblänk som speglar Dekanhusets tak, här finns stillheten

Ett av de vackra fönstren på Dekanhuset, Kulturens äldsta bevarade hus från 1200-talet

Ett hjärtformat Funkiablad (Hosta) skänker ro i sommartid

Örtagården har fyra krukor med agave

Kan det bli vackrare än så här?`Rosa mundi´ Polkagrisros (Rosa gallica) finner man i Örtagården

Ett härligt midsommarfirande…

…blev det på Kulturens Östarp och på Gamlegård. Som vanligt ordnade Östarps gästgivargård sitt traditionella firande med resning av en grönskande midsommarstång. Det blev dansuppvisning av Tornabygdens folkdanslag och överallt sågs människor med utlagda filtar och kaffekorgen med alla möjliga godsaker. Jag själv hade förberett Gamlegård med björkar vid porten, jag hade klätt min variant av ”festspira” och knöt både gräskronor och en tygkrona (alla tål ju inte gräs!) som festliga dekorationer. Jag fick många besökare och stämningen var god. I trädgården strosade många omkring och njöt av blomsterprakten och en del njöt av fika i kaffegrottan. Dessutom kacklade hönsen trivsamt från grishuset och smågrisarna fick mycket uppmärksamhet och rusade glatt omkring. En riktigt härlig midsommar helt enkelt!

Glad midsommar!

Hur än vädret blir idag i Sveriges långa land så vill jag önska er alla en härlig och glad midsommar i det gröna. Och jag hoppas att många av er plockar buketter av blommor och blad och kanske till och med smyckar er själva med en blomsterkrans runt håret. Jag ska i alla fall göra en åt mig själv och jag kommer även att smycka Gamlegård på passande sätt! Jag öppnar gården från kl.11 och tänker visa alla som vill hur man gör en vacker gräskrona att hänga i sitt tak eller i sin trädgård. Som vanligt berättar jag om gården för den som vill veta dess historia. Och jag kan avslöja att nu finns det fler djur på ängarna, Klövsjöfåren med sina lamm, Blommehönsen och förhoppningsvis har Vänekorna anlänt under gårdagens kvällstimmar. Dessutom blir det traditionellt firande med dans runt midsommarstången kl. 14.00 vid Östarps gästgivargård. Välkomna!

För den som inte har möjlighet att plocka sju olika sorters blommor ikväll så sänder jag med en bukett från Bosmålastugans blomsteräng. Ni som kommer att fira midsommaren på Kulturen i Lund kan själva se denna äng livs levande!

Dagens blomma – läkevänderot

Denna blomma är snarare än läkeväxt som för mig är en ganska ny bekantskap. Jag ”upptäckte” den för ett år sedan då jag planterade den bland kryddorna och medicinväxterna på Östarp. I år har jag hittat den i mängder på olika håll i trädgården på Kulturen i Lund där den har frösått sig friskt. Men det stör inte mig eftersom den är vacker på sitt stillsamma sätt.

Läkevänderotens latinska namn är Valeriana officinalis och just officinalis avslöjar att det är en läkeväxt. Ett lugnade preparat kan utvinnas ur dess rot som kan hjälpa mot ”kolik och nervösa åkommor”. Men den ska också kunna hjälpa mot sömnlöshet. För dig som tycker om att odla så kan du se till att samplantera den med andra grönsaker eftersom den höjer jordens fosforhalt och gör daggmaskarna mer aktiva. Jag ska i alla fall se till att prova det!

Det är dessutom fler djur som attraheras av dess doft; katter och råttor. Det sägs att det inte bara var Råttfångarens (i Hameln) vackra flöjtspelande som lockade till sig råttorna, utan att han även hade en bit vänderot i sin ficka. Där ser man!

Läkevänderot (Valeriana officinalis)

En mild doft sprider läkevänderotens vita blomklase

Bladen är skira och vackra på vänderoten

Sommarlovet är här

Nu har nog de flesta skolor här i Skåne i alla fall ,startat sitt sommarlov och det märks på Kulturen att sommaren är här. Överallt är det barngrupper och de leker och fantiserar som bara barn kan göra. Ni kan inte ana vad en hög med ved kan förvandlas till. I vår lekplats på Kulturen i Lund kan ”simpel” ved bli till handelsvaror i vår lilla handelsbod, de kan bli till bilgarage eller ett jättehögt palats. Det är otroligt att se! I nästa vecka kommer jag att erbjuda sagostunder kl.13 både på tisdagen 21/6 och onsdagen 22/6. Är vädret fint så sitter vi i trädgården förståss!

Men redan nu kan du, oavsett tid på dagen (nja du måste vara där mellan kl.11-17, tis-sön) besöka Gamlegård på Kulturens Östarp för att tillverka kottedjur eller en rullande träskiva som du kan måla i vackra färger. Där finns också ett spännande och annorlunda spår (ungefär som en tipspromenad) som du kan gå, både för barn och vuxna. Det handlar om folktro och jag kan lova att det lockar fram spännande fantasier! Denna helg finns Monika på plats för att hjälpa till, välkomna!

Ett uppdukat pysselbord väntar i undantaget på Gamlegård

Mossiga kottefår, enkla att göra och så söta!

En fågel av kotte och bokollon, lite svåra att göra, kanske

Så här vackra kan de rullande träskivorna bli, de rullar med otrolig fart, en enkel leksak

Det finns åtta olika skyltar som man ska leta upp för att följa det annorlunda spåret, en vandring där du lär dig om folktro

Dagens blomma- rosenmynta

En nykomlig i vår örtagård är den ljuvliga rosenmyntan Calamintha grandiflora som vi tidigare i våras planterade. Kanske är den dock lite för ”ung” för att platsa där eftersom örtagården ska likna en medeltida klosterörtagård. Rosenmyntan kom först på 1800-talet till de svenska trädgårdarna så den lär inte ha existerat i en medeltida trädgård. Men vad gör väl det, vill vi så kan den alltid byta plats och just nu tycks den trivas så bra där den står med sina söta rosa blommor.

Förr användes den som ett sätt att fördriva döda foster eller stoppa graviditet.

Just nu kan du se rosenmyntan (Calamintha grandiflora) blomma i örtagården

Man måste krypa nära för att se på rosenmyntan

I rosens namn

Det doftar, det sprakar av färger och växtkraft hos rosorna just nu. Värman och regnat har gjort att rosorna har slagit ut tidigare än jag hade räknat med och jag försöker fotografera dem så fort de öppnar sig för att dokumentera och kontrollera om de verkligen stämmer med de skyltar som finns i deras närhet. Allt är nog inte riktigt som det ska och ett flertal rosor har vuxit sig så höga att beskärning måste ske. Men just nu struntar man i det och vill bara njuta och bli yr av all skönhet. I rosens namn… eller famn… där vill jag nu bara vara!

En glad överraskning…

…mötte mig idag när jag kom till Östarp och Gamlegård. Framför porten finns vårt grishus där vi brukar ha gosiga Linderödsgrisar gående. Och det är många som har väntat på att dessa underbara varelser skulle flytta in i sin hage igen. Och gissa om jag blev glad när jag plötsligt hörde grymtningar från det höga ogräset som nu har hunnit växa upp där. Fram mellan grönskan dök detta underbara syskonpar fram. De är ungefär tre månader gamla och har ännu inga namn, kanske vill du skicka in förslag på vad de kan heta? Vi behöver hjälp med passande namn. Och kom givetvis ut nu till oss så att du själv får träffa dessa sötnosar. Snart kommer även ett litet gäng med Blommehöns och därefter Göingegetterna. Snart skjuder det åter av liv, så varmt välkommen att göra Östarp mer levande!

Detta är flickan, vad ska hon heta tycker du?

Och detta är alltså pojken, vad ska han heta?

Hej syrran! Hej brorsan!

Dagens blomma – jättevallmo

Jag gissar på att dagens blomma är den som just nu fotas främst på Kulturen. Och jag kan bara hålla med om att jättevallmon Papaver Orientale-gruppen tillhör den typ av blomma som verkligen ropar på uppmärksamhet. Även på Östarp finns den i den största rabatten och där lyser den av all sin kraft. Förädlingen av dessa jättevallmo startade runt sekelskiftet 1900 och en rad kända sorter som finns skapades av engelsmannen Amos Perry. Ska vi gå långt tillbaks i tiden så var det en annan sort av vallmo som odlades i medicinskt syfte; opievallmon Papaver somniferum. Fynd har gjorts i danska kulturlager som är så gamla som från 200-300 år f. Kr. Snart ska jag få nya rön från Lunds egna kulturlager som just visar olika växters förekomst i det medeltida (och kanske äldre lager) Lund. Det är spännande att se vad mina kollegor arkeologerna har hittat! Så länge får ni njuta av jättevallmo!

Just nu brinner det framför Allmogehallen, lugn det är bara jättevallmo som blommar (Papaver Orentale-gruppen)

Knopparna är enorma innan de öppnar sig och släpper ut jättevallmons prakt

Frökapslarna på jättevallmo (Papaver Orentale-gruppen)

Äntligen har de stora knopparna öppnat sig. Jättevallmo `Brilliant´(Papaver orientale)

Jättevallmo av sorten `Brilliant´(Papaver orientale)