Dagens blomma – backsippan

När rabatterna nu snart är vårstädade i Gamlegårds trädgård så hittar man de där överraskningarna som gör en bara så lycklig. I en jättehög med boklöv myste några backsippor, Pulsatilla vulgaris, i den varma vårsolen. Med sin ludna päls ser de så mjuka och lena ut att man bara måste klappa dem försiktigt för att uppleva deras mjukhet. Det är som att smeka kinden på ett litet barn, man blir helt enkelt kär! Från topp till tå… Jag läser i min perennabok; Perenner – Inspiration, skötsel, lexikon av Marie och Björn Hansson, att den nämns i litteratur redan på 1600-talet. Kanske främst som vildvuxen art… Nu finns det många söta varianter och jag vill gärna ha dem alla!

Backsippa `Alba´(Pulsatilla vulgaris)

Se fjunigheten på backsippans stjälk till vänster i bild

En lysande röd variant av backsippan ´Röde Klokke´(Pulsatilla Heiler-hybrider)

Backsippa ´Röde Klokke´(Pulsatilla Heiler-hybrid)

Konst i påsk på Östarp

Idag är det många som öppnar sina konstutställningar runt om i Skåne. I år är även Östarp en plats på konstkartan! Kom till utställningshallen/Östarpshallen som ligger precis vid parkeringen vid Östarps gästgiveri. Där hittar du nämligen Eva Bakran! Hon har genom åren jobbat i många olika material och stilar! Eva har bland annat hämtat mycket inspiration från ett av världens äldsta kulturer; Kina. Vad du bland annat kan se hos Eva är keramik, hon har plockat ihop ett potpurri av sin konst för att visa sin bredd. Så tveka inte att ta en tur förbi Kulturens Östarp denna påskhelg och ändå fram till söndagen den 1 maj, för så länge finns hennes utställning på plats. Dessutom så öppnar vi ju självaste Gamlegård den 1 maj så då kan man verkligen få se och uppleva mycket! Glöm inte heller att äta något gott på gästgiveriet eller bara ta en glass i vårsolen!

Keramiker och skulptör Eva Bakran

Skulptur Eva Bakran

Skulptur Eva Bakran

Skulptur Eva Bakran

En gammal bok

Minns ni att jag för några veckor sedan visade en bild på en bokstam med bokstäverna P.E. inristade? Trädet står straxt intill vatten möllan och har nu under de senaste dagarnas blåsiga väder brakat sönder. Som tur var har den inte tappat några grenar på själva möllan men det såg ändå ganska brutalt ut när vi såg vad som hade hänt! Men många av Östarps träd är gamla så vad ska man då förvänta sig? Det är tur att jag nu driver små nya plantor hemma i min egna trädgård med Östarps rödek och hästkastanj. Även en pytteliten douglasgran har fått sova i min drivbänk över vintern, vi får väl se om den en dag kan växa upp och bli stor och ståtlig precis som den som vi för ett år sedan fick ta ner i trädgården.

En underbar dag

Så var det då dags för den där årliga traditionen för personalen på Kulturen! Då vi, så många som möjligt, lämnar staden Lund för att vårstäda Gamlegård. Det har dammats och fejats inomhus och utomhus. Ved har förflyttats, sly har rensats bort, vindmöllan har aldrig varit snyggare inuti, utställningshallen är ren både utvändigt och invändigt, dassen luktar såpa… Som vanligt går tiden fort och allt hinner man inte med, men mycket blir gjort och det är fantastiskt skönt! Solen lyste på oss och stundtals var hettan sommarlik när vi rensade ogräs och klippte ner perenner i rabatterna. Mitt på dagen åt vi som vanligt det fantastiskt goda äggakakan på Östarps gästgivargård och det ger kraft att kämpa vidare även på  eftermiddagen. Tack till alla ni som var med idag för er insats, ni är ett härligt gäng!

Dags för storstädning

Imorgon, måndag den 18 april, är det dags för årets stora städdag på Östarp. Snart öppnar gården för säsongen, nämligen den 1 maj. I år kommer vi att behöva stänga av tre av rummen i huset på grund av att vi förra sommaren upptäckte att vi hade äkta hussvamp under golven. Det är inte så många år sedan som vi bytte golven och med färskt trä som golvplankor, samt flera andra föruttsättningar som skapar rätt miljö för hussvamp, så fick vi alltså ett elakt angrepp. Nu ska detta saneras och ett noggrant arbete för att göra om golven ska påbörjas, allt detta tar givetvis tid! Så i sommar satsar vi vidare på att göra ännu finare i trädgården och miljön runt om. Det innebär bland annat att vi kommer att rensa den kullerstenslagda vägen upp mot porten, även kallad stenoren, så att vi förhoppningsvis kan se den åter igen. En massa trästammar ska förflyttas ut från trädgården och givetvis ska det rensas i perennrabatter. De delar av gården som kan visas, ska städas och löv ska räfsas! Har du lust att hjälpa till? Kom till Östarp mellan kl.8- 15 så finns det säkert något du kan hjälpa till med!

Ogräs på innergården ska bort!

Så här prydlig var kullerstensvägen mot porten ca 1956, ska vi klara det igen?

Doftande luktvioler (Viola odorata) inbäddade i löv

Ett ny vän!

För drygt en och en halv vecka sedan gjorde jag ett föredrag på Sjöbo gästgivargård om Gamlegårds trädgård. Jag pratade om allt möjligt men nämnde bland annat om trädgårdens plommonlund som jag vill återplantera och som bara innehåller två nya små plommonträd. Jag pratade också om hur roligt det hade varit att få lokalt förankrade sorter. Efteråt kom Märit Mårtensson fram till mig, tillsammans med sin man Christer. De bor i en gammal gård i Björka, straxt utanför Sjöbo, gården med det vackra namnet Mariehem. Märit berättade att de bland annat hade en gammal plommonsort som gav goda frukter och som sköt rikligt med rotskott, alltså en rotäkta sort som ser till att skapa nya avkommor. Jag fick gärna komma dit och hämta om jag ville ha till Gamlegårds trädgård. Gissa om jag blev glad!

I veckan som gick åkte Ingegerd och jag dit och vi tillbringade en mycket trevlig förmiddag i Märits trädgård (som bland annat innehåller 150 sorter med rosor). Vi fick inte bara plommonträd med oss när vi åkte därifrån, vi fick fyra olika rosor ( R. gallica `Zinnealik-ros´, R. spinoissima ´Poppius´, R. majalis `Foecundissima´, fylld kanelros/Tornerdalsros samt en R. damascena som de kallade för `Mariehem´) och en gammal fin vit flox som hade funnits i trädgården när de flyttade dit. Gården som de nu renoverar med mycket varsam hand och stor skicklighet, var byggt 1885. Men på platsen hade det tidigare även funnits en gård som alltså varit betydligt äldre. Givetvis kan man inte veta när växterna har blivit planterade men att de har funnits på platsen en längre tid är det ingen tvekan om.

När vi åkte därifrån kände Ingegerd och jag att vi hade funnit en ny vän och vi vill mycket gärna återkomma till deras trädgård när alla rosor, och allt annat givetvist, blommar som bäst. Om jag inte har helt fel så tror jag också att Märits och Christers trädgård kommer att finnas med som en ”öppen trädgård” i sommar när det arrangemanget genomförs, håll utkik!

Och finns det fler därute med en gammal trädgård som vill dela med sig av växter och sina historier så kommer jag gärna på besök, nya vänner kan man aldrig få för många av!

Solsken i backen

Hela helgen har varit underbart solig och jag hoppas att många av er också har varit ute för att njuta av solen. Våren är verkligen här och det blev extra tydligt häromdagen när Ingegerd och jag sågade hasselslanor till ett staket som vi ska fläta vid Blekingegården på Kulturen i Lund. I södra delen av trädgården vid Gamlegård finns en djup slänt, den som leder ner till den gamla karpdammen. Där såg vi plötsligt vitsipporna som kämpade sig upp mellan löven. Än så länge har de inte öppnat sina blommor, men nu är det ändå nära! Ljuvliga vårtider!

Dagens blomma-snöklocka

Dagens blomma lär ha kommit till Sverige under 1300-talet med en väpnare till den Heliga Birgitta, det är därför som de finns  i ett ”blomsterhav” vid Vadstena kloster. Det finns alldeles för få snöklockor Leucojum vernum i Gamlegårds trädgård. Än så länge har bara ett par tittat upp i den halvmåneformade rabatten med lavendelkant. I samma rabatt växer även liljonkonvaljer Convallaria majalis, ljuva lejongap Anthirrinum majus samt en av mina favoritlökar kungsängsliljan Fritillaria meleagris. Men de får man vänta på ännu ett tag! Jag funderar på om snöklockorna borde byta växtplats för jag tror inte att de trivs riktigt där de är placerade. Jag tänker på det hav av snöklockor som jag beskådade i Alnarps park för ett par veckor sedan när jag befann mig där på praktik hos trädgårdsmästare Fredrik Tauchnitz (tack Fredrik för ett par mycket givande veckor!). Ett sådant hav av snöklockor vill jag också ha i Gamlegårds trädgård! Och på Alnarp står de i deras woodland med träd och buskar som skydd. I rabatten är de givetvis söta men kanske inte skyddade på det sätt som de behöver.

Helt ensam står den här snöklockan (Leucojum vernum) med gula fläckar på klockans spetsar.

Snart tittar min favorit kungsängslilja (Fritillaria meleagris) fram. Längtar!

Snödroppsfest!

Om du har tid för en promenad i Gamlegårds trädgård denna helg så passa på att vara med om en riktig snödroppsfest! De dansade inför mina ögon häromdagen då vårliga vindar drog i deras droppformade kjolar. Jag kröp längst marken för att titta på deras dans och givetvis försökte jag fånga dem med hjälp av kameran. Men egentligen borde jag ha haft en filmkamera så att ni alla hade kunnat få uppleva feststämningen.

Här syns ett gäng snödroppar (Galanthus nivalis)

På jordkällaren står dessa snödroppar i feststämning!

För några veckor var dessa snödroppar blyga små knoppar, nu är de läckra tuffingar