Små tuffingar

Min längtan har fått tröst trots kylan, jag har hittat de första vårtecknen i Gamlegårds trädgård! De är små, de är tuffa, de tar sig fram trots motstånd, kanske har ni hittat dem hemma hos er också?

Som spjut tar sig snödroppen (Galanthus nivalis) fram genom löven

Brännässlans (Urtica dioica) första späda blad, ett vårtecken!

Sedan stod min egna familj för ett av vårtecknen, drömmen om att grilla!

Ännu ett vårtecken, engångsgrillen!

Tänk bara på att vi inte får grilla just på Kulturens Östarp, men min förhoppning är att vi kan ordna en säker grillplats inom en snar framtid! För med rätta kläder så kan man ju faktiskt grilla året runt…

Längtan

Ljuv snödroppe (Galanthus nivalis)

Jag vet att det är alldeles för tidigt, men längtan är en stark känsla vid den här tiden av året. Längtan av att få se de första vårtecknen; t ex en liten snödroppe! Imorgon ska jag ge mig ut på jakt efter vårtecken eftersom snötäcket här i Skåne har lättat betydligt. Ännu har jag inte hittat någon snödroppe för året men tröstar mig med en bild från förra året!

Och säkert är vi många som nu tittar i frökataloger, letar frö via internet, söker efter fröhyllor i trädgårdsbutiker osv. Alltid ser man något som man längtar efter att få så. Jag sådde bara lite förra året för att plantera i Gamlegårds trädgård! Men hoppas på att jag kan hitta några nya spännande sorter för årets planteringar, givetvis söker jag efter sådant som även Hanna skulle kunna så på sin tid, det gör sökandet extra spännande! Här följer tre bilder på det som lyckades bra förra året…

Riddarsporre`Streichen Strain´(Delphinum Belladonna-hybrid)

Ringblomma (Calendula officinalis)

Rosenskära (Cosmos bipinnatus)

Dagens växt – Buxbom

Välklippta buxbomhäckar är något som många tycker om och förknippar just med skånska trädgårdar. Många tycker att det är ovanligt att se alla de buxbomhäckar som i mjuka former inramar Hannas alla rabatter. Men om jag ska vara ärlig så har museet faktiskt fyllt på en hel del under de år som har gått sedan trädgården köptes in av Kulturen.

Stora rabatten har fått sin första buxbomhäck 1950-tal, okänd fotograf

Runda rabatten har ännu ingen buxbomhäck 1950-tal, okänd fotograf

Hanna hade buxbom runt tre av rabatterna, den ena häcken som omslöt rabatten med bikuporna var närmare 2 meter hög på hennes tid. Allt för att skydda bina och kanske för att även människorna inte skulle få bina i nacken när de flög in. När häcken var hög måste binas inflygning ske högra upp i luften! Den häcken frös ner under de kalla vintrarna vid andra världskriget.

Päronträdet och den höga buxbomshäcken ca 1921

 Buxbomshäcken har återplanterats men är efter min ganska hårda klippning inte mer än 50 cm hög just nu. Ett dilemma i en museiträdgård kan vara balansen mellan att visa hur det var och samtidigt ge alla besökare en visuell upplevelse som ska passa små, stora och kanske de som är t ex rullstolsburna. Jag vill att alla ska kunna se bra och ta sig fram något så när hyfsat. Vilket givetvis är ett stort dilemma på en plats som Östarp!

Snöig buxbom

I den så kallade engelska parkdelen av trädgården växer en friväxande buxbom. Den har varit mycket vacker nu när snön har insvept den i sin vita skrud. Man får bara se upp nu när snön är tung så att inga grenar blir knäckta!

I engelska parken finns en friväxande buxbom

Buxbom (Buxus sempervirens) i vinterkläder

De tre konungarnas gåvor

Det har nu blivit trettondag jul, den dag som enligt bibeln berättar om de tre konungarnas ankomst till Jesus krubba i Betlehem. De lär ha varit tre mycket visa män som givetvis hade dyrbara gåvor med till den nyfödde. Det var myrra, som är stelnad sav från rökelseträdväxter av släktet Commiphora. Denna sav blir till kåda eller harts som i sig själv doftar gott. Den andra gåvan var rökelse som på Jesus tid var lika dyrbart som guld. Rökelse görs av hartser som blandas med växtoljor och när de sedan bränns sprids en väldoft. Den sista gåvan var guld och den behöver kanske ingen större presentation, en vacker och alltid lika omtyckt metall. I trädgården vid Gamlegård växer inga rökelseträd och ännu har jag inte hittat något guld men jag har annat som med lite fantasi kan bli till lika fina gåvor. Här har ni min tolkning!

Spansk körvel (Myrrhis odorata)

Läs det första ordet av det latinska namnet på Spansk körvel, Myrris! Nästan som myrra! Och ni som har luktat och smakat på spansk körvel, ni vet att smaken är stark av lakrits. Gott…

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Finns det något mer väldoftande än lavendel och som åtminstonde ger mig en hemtrevlig och lugnande känsla. Av lavendel kan man skapa mycket te x väldoftande olja som kan blandas med harts och bli till rökelse!

Orientalisk klematis (Clematis orientalis)

Den ädla gåvan av guld får vara den gyllene orientaliska klematisen som kan bli till en liten kungakrona om man vänder den upp och ner. En mer värdig guldgåva får man leta efter tycker jag!