Dagens blomma – Tigerlilja

Många blommor har haft det tufft nu när regnet och blåsten har härjat. Men Tigerliljan står där lika elegant som om ingenting hade hänt. Den fördes in i Europa i början av 1800-talet där den först placerades bland köksväxterna. Jag vet däremot inte vilken del av växten som man skulle förtära. För ett år sedan grävde jag ner dem i den runda rabatten tillsammans med ett gäng Madonnaliljor. Tyvärr har Madonnaliljorna blommat mycket sparsamt, men nu får jag däremot njuta av Tigerliljorna.

Tigerlilja `Splendens´(Lilium lancifolium)

Tigerlilja `Splendens´(Lilium lancifolium)

Tigerlilja `Splendens´(Lilium lancifolium)

Nu är det klippt!

Nu är det dags att klippa buxbom! Det är många metrar häck och andra buskage som nu tar form. Jag har god hjälp av min klasskompis Frida Jarl som älskar att formklippa. I trädgården har nu den vildvuxna buxbomen fått en rund fin form och på västra sidan av trädgården håller en val på att ta form. Som ni kan se klipps häckarna in ganska hårt. Det ser inte så fint ut, men om ett par år kommer den att vara åter grön och i bättre skick.

Frida Jarl klipper buxbom

Boll av buxbom

En blivande buxbomsval

Inklippt buxbomhäck

Säsongsfinal

Kristina Bakran i bikuperabatten (foto: Viveca Ohlsson 2010)

Nu närmar vi oss slutet på Gamlegårds öppensäsong för 2010. Ni har chansen att besöka oss denna helg 21-22 augusti mellan klockan 11-17 samt nästa helg 28-29 augusti mellan klockan 11-17. Därefter håller vi stängt fram till första maj 2011. Men du är givetvis välkommen att besöka det vackra kulturlandskapet och trädgården året runt och givetvis kan du alltid boka en specialvisning av Gamlegård. Kontakta Kulturens bokning.

Jättekungsljus (Verbascum olympicum) (foto: Viveca Ohlsson 2010)

Vindmöllan och Möllegården (foto: Viveca Ohlsson)

Dagens blomma – Solbrud

Solbrud `Moerheim Beauty´(Helenium autumnale)

I boken ”Att inventera perenner” av Linnea Oskarsson som jobbar för POM (programmet för odlad mångfald) kan jag läsa att just denna Solbrud förädlades fram 1930 av en nederländsk plantskola som hette just Moerheim. Sorten är alltså inte så gammal som från sekelskiftet, men arten Solbrud har funnits i svenska plantskolor sedan år 1869. Därför tycker jag att denna häftiga och höstlysande ”brud” får vara kvar och lysa ikapp med höstfärgerna.

Solbrud `Moerheim Beauty´(Helenium autumnale)

Dagens blomma – Iris

Den här gången skulle jag behöva er hjälp med att sortbestämma en Iris. Denna Iris har troligtvis vuxit länge i trädgården och ingen förteckning finns som säger vad den heter. Jag tror att det är en Iris germanica, det vill säga en tyskiris. Det lär vara en gammal sort med oklart ursprung. Det är en oerhört vacker blomma med långa smala gräsliknande blad. Den doftar ljuvligt och blommar länge under juli månad. Hör av dig om du vet vad det kan vara!

Iris - obestämd sort

Iris - obestämd sort

Iris - obestämd sort

Dagens blomma – Guldalströmeria

Guldalströmeria (Alstroemeria aurea)

Den här skönheten borde inte trivas i den magra och sandiga jorden, men den tycks inte bry sig om det. Den växer och sprider sig med en fantastisk styrka. Häromdagen kom en pappa med sitt lilla barn på armen, han ville veta vad det var för en växt som lyste så, som guld! Den känns exotisk och den kommer ju också från sydamerika, men är odlad i Sverige sedan Linnés tid. Det var baron Clas Alströmer som sände frön till Linné, därav blomman namn.

Hannas äppleträd

Hannas äppleträd

I mitten av bilden syns det numera gamla äppelträdet (närmast de okända personerna på bilden). Fotograf: Georg Karlin 1922.

Det är inte mycket kvar av äppelträdet som Hanna en gång lät plantera intill sitt jordgubbsland. Det borde kanske sågas ner, men istället har jag stöttat upp det och ser med glädje att det även i år kommer ge äpple. Eftersom äpplena är mycket goda så vill jag gärna låta det leva kvar. I höstas försökte jag få det sortbestämt men det var inte lätt. Ska göra ett nytt försök i år. I december förra året plockade jag ympkvistar med tanke på att försöka skapa ett nytt träd och nu har jag en ”bebis” i kruka. Mitt allra första ympade träd – lyckan är total – jag lyckades!

Hannas äppelträd - min "bebis"

Dagens blomma – Stockros

Stockros (Alcea rosea)

För mig finns inget som är mer skånskt när det gäller blommor än de enorma stockrosorna. De finns i så många färger och former. I Hannas trädgård finns bara den enkelt blommande stockrosen och för mig är den bara så vacker! Den är dessutom en läkeväxt, känd och odlad sedan 1600-talet. Den ska hjälpa vid ögonsjukdomar och hjälpa sår att läka snabbare.

Stockros (Alcea rosea)

Stockros (Alcea rosea)

Vad är det bästa med sommaren?

Vid parkeringen ligger utställningshallen som innehåller en del information om Kulturens Östarp och där en del gamla jordbruksredskap visas. I år har vi också låtit besökarna rita runt frågan vad som är bäst med sommaren. Ni är många som har lämnat ett bidrag på väggarna, här ser ni några exempel.

Dagens blomma – Hjärtstilla

Hjärtstilla (Leonurus cardiaca)

Detta är en växt som jag aldrig hade stött på tidigare än när jag började undersöka vad som verkligen växte i Hannas trädgård. Den är stillsam i sitt utseende och väcker ingen uppmärksamhet men den har ett förflutet sedan tidig medeltid, i Lund har arkeologerna hittat den i kulturlagren i sina utgrävningar. Häftigt! Sitt namn har den fått av att den lär hjälpa mot hjärtklappning.

Hjärtstilla (Leonurus cardiaca)