Dagens blomma – hårig skugglilja

En skönhet som väcker stort begär i många är den kanske lite ovanliga håriga skuggliljan Tricyrtis hirta som på Kulturen i Lund gömmer sig tätt intill vår fläder bakom Onsjöstugan. Det är inte så många besökare som hittar den men de som gör det stannar upp och går tätt intill. Och det ska man verkligen göra för den är så fantastiskt vacker och lite blygsam. Den trivs i skuggan och kan vara lite svårodlad i alla fall i min egna trädgård! Men den har odlats i Skåne sedan 1870-talet och kommer ursprungligen från Japan. Den blommar sent på säsongen och klarar en del kyla, men nu snart är skönheten borta för denna säsong! Välkommen åter…

En riktig skönhet, hårig skugglilja ( Tricyrtis hirta)

Prickig och underskön är vår håriga skugglilja

Glöm inte att leta bakom Onsjöstugan efter denna håriga skugglilja

Dagens blomma – höstaster

Det mesta är nu överblommat i trädgården vid Gamlegård men höstastern Aster novi-belgii står i blommande flor trots höstdimmans tunga sjok. Det var nästan magiskt häromdagen när jag fotade höstastern. Dimman som svepte in allt  men som inte riktigt kunde dölja de lysande små strålblommorna i ljust lila och gult.

Höstastern lär ha odlats i Uppsala botaniska trädgård av Rudbeck redan vid år 1685, i Danmark odlades den  på 1810-talet och den stora försäljningen här i Sverige lär ha startat  i början av 1900-talet. Då hade man under hela 1800-talet varit igång med framförädlingen av många olika sorters astrar som nu alltså nådde ut till den stora massan. En välbehövlig perenn som lyser upp i höstträdgården!

Dimmans våta droppar smyckar höstastern (Aster novi-belgii)

Nästan självlysande är höstastern , aster som också betyder stjärna på grekiska

 

Dagens blommor – sammetstagetes och spindelzinnia

Efter en trög start där en hel del småplantor slogs sönder av en intensiv hagelskur i slutet av maj månad så fick vi tillslut dessa skönheter på plats i våra gröna pallkragar på baksidan av Vita huset. Sammetstagetesen `Jolly Jester´ Tagetes patula lär ha odlats redan på 1700-talet och vad än många tycker om tagetes så är denna en otrolig glad och vacker variant. Det är lätt att förstå att den ännu odlas med största glädje.

Sammetstagetes `Jolly Jester´ (Tagetes patula)

Den andra trotjänaren som har blommat snällt hela sommaren är för mig en ny bekantskap, spindelzinnian `Red Spider´Zinnia tenuifolia. Jag hittade den på Impectas sida för kulturarvssorter och blev förstås nyfiken. Jag måste säga att det har varit en trevlig ny bekantskap som jag lär upprepa. Så skir men ändå pockande på uppmärksamhet. Och som den har blommat hela sommaren och nu långt in på hösten. Jag är djupt imponerad!

Titta på den gula tofsen i mitten på spindelzinnian `Red Spider´

Varje blomma på spindelzinnian är inte så stor, 3-4 cm

Spindelzinnian `Red Spider´ har odlats sedan år 1801, men ny för mig

Dagens blomma – stor höstanemon

Som en ljuv älva dansar just nu de vita blommorna på stor höstanemon Anemone x hybrida av sorten Honorine Jobert i Gamlegårds trädgård på Östarp. Denna sort har funnits sedan 1858 men är inte så svår att få tag på i växtbutikerna. Det mesta i trädgården börjar anta höstens färger men dessa står stolta och ljuva och fulla av hopp. Det känns lite lättare att ligga där på knä strax intill och rensa ogräs när man då och då kan möta anblicken av denna raring. Om du har vägarna förbi på söndag den 25/9  då det är höstmarknad mellan kl.11-16 så glöm inte att gå upp i trädgården och titta på älvdansen…

Dagens blomma – stockros

Om man frågar en del besökare på Kulturen vad de tycker är typiskt skånskt i trädgårds sammanhang så svarar ovanligt många; stockrosor Alcea rosea. Just nu ser jag många som fotograferar våra vackra stockrosor som bland annat växer längst borgarhusets fasad. Där har hunnit att bli en hel skog av stockrosor och jag måste erkänna att det ser smått fantastiskt ut med denna massa. Stockrosorna är av den enkla sorten och de går i olika pastellfärger. Tittar man nära så skimrar de som siden och det är kanske det som gör de så vackra. För här i Skåne tycker en hel del att de är som ogräs och i så fall tycker jag att det är ett vackert ogräs!

En skog av stockrosor lyser upp borgarhusets fasad

Stockrosens (Alcea rosea) blomblad är som frasigt siden

Ljuvliga "rosor" trädda som på band, för många något typiskt skånskt...

 

Dagens blomma – rödklint

Ängen utanför Bosmåla har nu ändrat skepnad igen. Det är ett rosalila hav utav rödklintar som nu har öppnat sina blommor för humlornas och binas lyckorus. Fjärilarna fladdrar omkring och det är en galen värld av surrande liv. Kan det bli bättre än så, nej, just nu är detta bara så häftigt!

Humlorna älskar rödklinten (Centaurea jacea)

Knoppen på rödklinten är som en liten kotte

Ängen utan för Bosmålastugan är nu alldeles full utav rödklinten, det är så vackert.

Dagens blomma – läkevänderot

Denna blomma är snarare än läkeväxt som för mig är en ganska ny bekantskap. Jag ”upptäckte” den för ett år sedan då jag planterade den bland kryddorna och medicinväxterna på Östarp. I år har jag hittat den i mängder på olika håll i trädgården på Kulturen i Lund där den har frösått sig friskt. Men det stör inte mig eftersom den är vacker på sitt stillsamma sätt.

Läkevänderotens latinska namn är Valeriana officinalis och just officinalis avslöjar att det är en läkeväxt. Ett lugnade preparat kan utvinnas ur dess rot som kan hjälpa mot ”kolik och nervösa åkommor”. Men den ska också kunna hjälpa mot sömnlöshet. För dig som tycker om att odla så kan du se till att samplantera den med andra grönsaker eftersom den höjer jordens fosforhalt och gör daggmaskarna mer aktiva. Jag ska i alla fall se till att prova det!

Det är dessutom fler djur som attraheras av dess doft; katter och råttor. Det sägs att det inte bara var Råttfångarens (i Hameln) vackra flöjtspelande som lockade till sig råttorna, utan att han även hade en bit vänderot i sin ficka. Där ser man!

Läkevänderot (Valeriana officinalis)

En mild doft sprider läkevänderotens vita blomklase

Bladen är skira och vackra på vänderoten

Dagens blomma- rosenmynta

En nykomlig i vår örtagård är den ljuvliga rosenmyntan Calamintha grandiflora som vi tidigare i våras planterade. Kanske är den dock lite för ”ung” för att platsa där eftersom örtagården ska likna en medeltida klosterörtagård. Rosenmyntan kom först på 1800-talet till de svenska trädgårdarna så den lär inte ha existerat i en medeltida trädgård. Men vad gör väl det, vill vi så kan den alltid byta plats och just nu tycks den trivas så bra där den står med sina söta rosa blommor.

Förr användes den som ett sätt att fördriva döda foster eller stoppa graviditet.

Just nu kan du se rosenmyntan (Calamintha grandiflora) blomma i örtagården

Man måste krypa nära för att se på rosenmyntan

Dagens blomma – jättevallmo

Jag gissar på att dagens blomma är den som just nu fotas främst på Kulturen. Och jag kan bara hålla med om att jättevallmon Papaver Orientale-gruppen tillhör den typ av blomma som verkligen ropar på uppmärksamhet. Även på Östarp finns den i den största rabatten och där lyser den av all sin kraft. Förädlingen av dessa jättevallmo startade runt sekelskiftet 1900 och en rad kända sorter som finns skapades av engelsmannen Amos Perry. Ska vi gå långt tillbaks i tiden så var det en annan sort av vallmo som odlades i medicinskt syfte; opievallmon Papaver somniferum. Fynd har gjorts i danska kulturlager som är så gamla som från 200-300 år f. Kr. Snart ska jag få nya rön från Lunds egna kulturlager som just visar olika växters förekomst i det medeltida (och kanske äldre lager) Lund. Det är spännande att se vad mina kollegor arkeologerna har hittat! Så länge får ni njuta av jättevallmo!

Just nu brinner det framför Allmogehallen, lugn det är bara jättevallmo som blommar (Papaver Orentale-gruppen)

Knopparna är enorma innan de öppnar sig och släpper ut jättevallmons prakt

Frökapslarna på jättevallmo (Papaver Orentale-gruppen)

Äntligen har de stora knopparna öppnat sig. Jättevallmo `Brilliant´(Papaver orientale)

Jättevallmo av sorten `Brilliant´(Papaver orientale)

Dagens blomma – trädgårdsiris

Ibland måste man ta svåra beslut i en trädgård. Beslut som man inte alltid vet om de ska bli bra eller inte. Så var det när vi skulle ta ner det vackra och ganska unga valnötsträdet som vi hade i rabatten som kallas för solrundeln. Trädet hade planterats i slutet av 1990-talet i samband med en renovering av trädgården. Det var bara det att ett valnötsträd just i den rabatten inte stämde med vad Hanna hade haft där. Hon hade ju haft ett päronträd, ett gigantiskt högt sådant. Dessutom började perennerna se dåliga ut och de vackra irisarna hade slutat blomma. Jag tänkte att irisarna säkert behövde delas, men nu i år förstår jag att det snarare hade med valnötsträdet att göra. Valnötsträd utsöndrar garvsyra som mer eller mindre tar död på det som finns under och det höll på att ske i vår rabatt. Nu har växtkraften återvänt till allt i den rabatten, riddarsporrarna växer, dagliljorna exploderar och de vackra irisarna gör äntligen entré på scenen igen. Denna helg är blomningen överdådlig och jag kan känna mig nöjd över det svåra beslutet!