Gula ankor i Gamlegård

Vi har fått nya hjälpredor på Östarp. Fyra mycket försiktiga och skygga gula ankor har sedan några veckor flyttat in i det gamla båset för gäss. Än så länge har de fått stanna inomhus eftersom Annika (som numera bor på Möllegården och ska ta över alla djur åt oss på Kulturen, toppenbra!) behöver få dem lite mindre rädda. Sedan ska de också få komma ut och hjälpa oss att äta upp insekter som kan skada trädgårdens växter. Det ska bli spännande att följa dessa ankor som är en ras som jag inte alls har känt till. Nu när jag har läst på lite om dem så vet jag att de framförädlades i början av 1900-talet av en Måns Eriksson från Svalöv. Han i sin tur hade hittat några gula ankor i kurorten Mölle på den skånska västkusten. På 1920-talet standardiserades rasen och har sedan dess alltså betraktats som en svensk lantras. Under 1970-talet trodde man att de var utdöda men då hittades en gårdsflock i Billinge.

Deras fjäderdräkt är brunaktigt gul och de har orange ben och en grönblå näbb. Honorna värper en hel del ägg, det sägs att det kan bli ett hundratal per säsong. Det ska bli kul att se vad som händer med våra ankor till kommande vår och sommar.

En kylig morgon

Idag var morgonen kall och kylig på Östarp när Ingegerd och jag gick runt i trädgården vid Gamlegård. Men ack så vackert allt var! Bland de vissnande perennerna hittade vi dessutom flera öppna frökapslar från en av våra irisar. Som lysande orange pärlor, vilken färg! Just nu har vi mest räfsat löv från gångarna, tagit in bänkar och stolar för vinterförvaring och satt upp en del nät runt våra små plommonträd. Vi har haft påhälsningar av något råddjur som nafsat i sig topparna på mina nya smultronplantor. Inte så bra! Därför har vi idag påbörjat att bygga ett hasselstaket runt landet. Troligtvis håller vi inte ett hungrigt råddjur borta med hasselstaket men den får jobba lite mer i alla fall!

Frökapslarna på trädgårdsirisen (Iris germanica-gruppen) har öppnat sig

Bokhäcken (Fagus sylvatica) med rimfrost

En annan värld? Nej bara en vacker stubbe i frostskrud

Buxbom (Buxus sempervirens) med spetskant

En kylig morgon tänker nog denna Skånska blommehöna stående på bara ett ben

Åsbotupparna har vuxit upp och är nu inte lika rädda, visst är de vackra

 

 

 

Alriks trädgård väcks sakta till liv

Östarp består ju inte bara av Gamelgårds underbara trädgård utan också av Möllegården och den ännu mer gömda och lite glömda Alriksgården. I mitten av 1990-talet köptes gården efter att den gamle Alrik hade gått bort. Han hade drivit gården tillsammans med sina två bröder sedan 1930-talet, innan dess var det deras föräldrar som ägde gården. Alrik drev gården med häst under lång tid och många kvarvarande maskiner finns kvar som ett minne från en blomstrande gård. Trädgården var kanske inte det viktigaste i deras vardag men där finns tre bersåer som säkert bjöd in till stunder av ro i en annan så arbetsam vardag! Vi har i dagsläget ännu inte undersökt trädgården allt för mycket, men i slutet av veckan fick i alla fall Annika och Carita från Hvilans trädgårdsmästarutbildning ta de första spadtagen i den höstvilande trädgården. Än så länge har vi inte bjudit in er besökare till gården eftersom mycket behöver rensas och fixas, men jag lovar att vi är på gång både inomhus och utvändigt. Huset vilar på en skatt, nämligen otroligt vackra väggmålningar och tapeter som tar andan ur en. Det är helt enkelt en Törnrosa som sover men som snart kan väckas…

 

 

 

En tömd damm

Vi har nu tömt dammen på allt sitt vatten. Höststädning? Ja, det behövs en rejäl uppstädning runt och i dammen. Dessutom ska vi få hjälp med att lägga en duk på botten och bygga en biobädd som bättre ska ta hand om reningen av vattnet. En ny pump ska sättas på plats eftersom den gamla har slutat att fungera. Till nästa vårsäsong hoppas vi på att allt är klart och till dess kommer Ingegerd och jag ha en hel del att stå i.

Hamlade askar

I veckan som gick fick våra tre hamlade askar sina ”frisyrer” avklippta. På stege med sekatör och såg lyckades Ann-Katrin (LIA-praktikant från Hvilan) och jag att snagga av alla skott utan större problem. Att hamla lövträd var något vanligt förekommande förr i tiden eftersom det var ett sätt att skaffa foder till sina djur. Grenarna togs sedan in och lades på tork och kunde under vintern ges i torkat tillstånd till bland annat getter. Våra grenar har vi nu kört ut till Östarp för att djuren där ska kunna äta av dem i vinter. Det känns bra, inget går i komposten utan får användas på det sätt som det ska!

 

Nu är det krig!

Idag när vi kom till Gamlegårds trädgård tillsammans med Ann-Katrin (LIA-praktikant från Hvilans trädgårdsmästarutbildning) så gick vi ett varv för att titta. Då får Ingegerd syn på vårt spaljeträd av sorten Belle de Boskoop som står längst bak i trädgården. Det såg visset ut i topparna och just i fredags hade jag knytit till den och toppat ett par skott för att få den rätta stilen på den. Vad hade hänt? Hade jag dragit till något för hårt eller? När jag tar tag i det lilla trädet så kan jag bara plocka upp det rakt ur marken! Stammen nertill är helt ringbarkad och av rotsystemet syns inget… Sorken har helt enkelt haft kalas i natt… Men varför just mitt lilla spaljeträd som är ett av de först träd som jag har lyckats ympa själv?! Jag som har lyckats leva i någon slags samförstånd med sorkarna hittills känner nu plötsligt en stark känsla av krigslust… Nu ska jag plocka fram den sollcells drivna ljudskrämman och jag ska kanske plantera lite illadoftande blomsterlökar. Att vi kör bullrande gräsklippare tycks inte skrämma dem något vidare. Och i framtiden kommer alla nyplanterade träd att få en hönsnätsbur runt sina rötter, inga fler kalas på trädens rötter om jag nu har något att säga till om!

Ljuvliga sommarstunder vid Gamlegård

Många tycker nog att sommaren har varit ovanligt regning men det har varit ett flertal varma och ljuvliga dagar också. Nu när Gamlegård bara har två öppna helger kvar, denna helg 20-21/8 mellan kl.11-17 samt nästa helg 27-28/8 mellan kl.11-17, så kan jag inte låta bli att titta tillbaks på några speciella ögonblick som min kamera fångade denna sommar. De ljuva stunderna har varit många även då regnet har fallit, kanske har samtalen med er alla som besökte oss denna sommar blivit lite längre just på grund av regnet då och då. Det är faktiskt riktigt mysigt att titta på elden som sprakar och höra regnet falla därute på gården samtidigt som kanske tuppen har galt! Passa på att ta chansen att hälsa på oss dessa två helger eller kom till oss nästa år när gården dessutom fyller 200 år!

Annika och hennes lammunge Ullrik hälsar på Vänekorna

Barn från förskolan i Blentarp på besök och de får alla klappa busiga Ullrik

Dessa killar från fritidsverksamheten på Blentarps skola tyckte västarna och skärmmössorna var bäst, de lekte länge i dessa kläder!

Dessa flickor tyckte käpphästarna behövde dricka vatten i det stora träkaret!

Dessa fyra flickor från Blentarp och jag pratade om drängarna som en gång bodde i drängkammaren

Kulturen egna smed Robin besökte Gamlegård och provade bland annat våra styltor

Och äntligen har de första smultronen planterats i bärlandet som jag så länge har kämpat med, det är fantastiskt att plantera i regn!

Kommer ni ihåg Märit och Christer Mårtensson som i våras lätt oss gräva upp rosor och plommon i deras§ galma trädgård. Vi fick också en flox, se så den blommar nu även på Gamlegård, lycka!

Vänekor, senaste tillskottet på Östarp

Ja, de har nu hunnit gå i hagen drygt en vecka och de tycks ha funnits sig väl på sin nya plats. Det är fyra kossor och en söt kalv. De är av lantrasen Vänekor som i början på 1990-talet hittades hos en man i Västergötland. Orten heter Väne-Ryr och därifrån har man också tagit namnet på denna ras. Det är en av de sorter som har ett äldre ursprung även om den inte är en ”urko”. Vänekorna är inte så jättestora men har fantastiskt vackra spetsiga horn som ibland böjer sig mot varandra. De är mycket duktiga på att hitta foder på egen hand och nu för tiden hittar man denna sort ofta just på marker som man vill vara extra rädda om. De är de bästa markskötarna som man kan tänka sig, så varsamma och fina att titta på.

Här njuter den svartvita Vänekossan i skuggan av ett träd

Det är typiskt för Vänekossor att ha ett vitt band på ryggradenDen söta kalven är blyg och lite svår att närma sig, men snart ska det nog gå att klappa den

Den söta kalven är blyg och lite svår att närma sig, men snart ska det nog gå att klappa den

En bikupa av halm

Jag har växt upp med en far som hade biodling som hobby och har på så sätt fått följa de små binas enträgna arbete med att samla nektar som sedan ”förvandlas” till honung. Det är som flytande guld och än idag fascineras jag av denna process. På Kulturen i Lund har nu en mycket fin och välgjord bikupa tillverkats av Erik (som ni tidigare har sett på bild i samband med Klövsjöryafåren på Östarp). Bikupan är nu placerad utanför Blekingegårdens solvarma vägg där vackra dagliljor, läkemalvor, såpnejlikor, pioner och apotekarros omsluter det lilla huset av halm. Troligtvis så kommer inga riktiga bin att flytta in, men vad gör väl det, det ger en bild av hur det kan ha sett ut en gång för länge sedan!

Ett lamm är oss givet

Förra lördagen när Monika skulle räkna alla får (inte för att hon ville somna!) för att se så ingen saknades så hittade hon ett nyfött lamm tillsammans med sin mamma. Det fanns två nyfödda lamm till egentligen men de överlevde tyvärr inte. Mamman hade haft det svårt och var mycket medtagen. Lammet har Annika fått mata med flaska och för den som vet hur ofta ett lamm ska ha mat så kan jag lugnt påstå att Annika inte har sovit så mycket de senaste nätterna. Hon är en hjälte tillsammans med Monika som rådde om situationen på bästa sätt! Nu är tackan stark och kan återgå till sin flock och förhoppningsvis kan det lilla lammet äntligen få leka med de andra lammen.

De är förresten nu flyttade så att de syns bra för alla som kommer till Gamlegård.