Höstmarknad på Kulturens Östarp med Romeleslingan

Det kunde inte vara en finare dag idag när höstmarknaden på Östarp genomfördes. Folk njöt av allt som fanns att titta på och stämningen kändes så härlig. Jag själv, Ingegerd och min man Ivan vandrade bara runt och njöt av alla människor. Förra veckans höst städning av Gamlegårds trädgård kändes väl värd allt arbete! Det är ju så här vi vill att Östarp ska vara, en plats för stora och små! Se själv på bilderna…

Ingegerd och jag hade bidragit med lite fägring utanför Östarpshallen!

Inne i Östarpshallen var det trångt och mysigt!

Här är Ebba-Marie från Mossagården med sina ekologiska produkter!

Ingegerd och jag kollade in allt som fanns till försäljning inne i gästgivargården

Folk tittade, njöt av solen och bara var, hur härligt som helst!

Många tog cykeln till Östarp idag!

Medans de flesta dock kom med bil, det var full rulle för de som skulle se till att alla fick plats!

Vi har precis fått stänga av vindmöllan för besökarna men den är lika populär att titta på från utsidan ändå

Linderrödsgrisarna var lika populära som vanligt

Alla Östarps olika hus fick besök idag av stora och små.

Många ville fråga om allt möjligt på Gamlegård och Monika svarade av hjärtans lust

Pysselbordet där man tillverkade kottedjur var välbesökt.

Oktoberstormhatten `Bicolor´ (Aconitum camm.) blommade för fullt i trädgården

En variant av gråmalva (Lavatera maritima) dock inte den riktiga som heter Lavatera thuringiaca

Sista helgen 2011 på Gamlegård

Så har sommarsäsongen på Gamlegård nått sina sista skälvande timmar och det är alltid med ett visst vemod som man betraktar dagarna som gått, lika svindlande snabbt ännu en gång. Ni är välkomna idag och imorgon mellan kl.11-17! Men jag vill också berätta att vi denna höst öppnar Gamlegårds portar ännu en gång för att bjuda in till besök när Romeleslingan har sin höstmarknad på Kulturens Östarp söndagen den 25 september kl.11-16! Vill du veta mer om detta arrangemang så gå in på Romeleslingan.se och se vad som bjuds.

Men som alltid är ni välkomna att vandra runt i vårt vackra kulturlandskap och Gamlegårds trädgård även om gården är stängd och då kan du få njuta av detta!

Det blev slående vackert med hässjorna efter slåtterdagen den 14 augusti

Annika har hängt upp lin på tork framför brytestugan, nästa år vill vi gärna ha ett blommande linfält och en dag ägnad åt linet

En spindel i sitt daggvåta nät, en vacker syn en tidig morgon

Nu går även våra Göingegetter i sin hage strax utanför Gamlegård

Häromdagen såg jag fantastiska galler på ekens blad, ett hus åt ett gallkvalster, märkliga men vackra

I trädgården blommar just nu Röd solhatt `Magnus´(Echinacea purpurea), en av mina favoriter

Slåtterdag på Kulturens Östarp

Vackra räfsor väntar på att användas på slåtterdagen.

Idag kl.10 är det slåtterdag med Annika på Kulturens Östarp. Gå från parkeringen och mot Gamlegård så ser ni vår slåtteräng till höger i ”dalsänkan”. Där väntar skarpa liar och vackra räffsor på era flitiga händer. Glöm inte att ta med matsäck och kläder efter väder!

Om en vecka..

..är det slåtterdag på Östarp, det vill säga den 14 augusti. Då har du som aldrig varit med om att hålla i en lie en chans att få pröva det. Eller att räfsa och sätta upp en hässja! Det är Annika som kommer att ta emot och berätta hur det hela ska gå till och det startar kl.10.00. Idag är vädret inte det bästa, när jag skriver detta, men om en vecka kommer solen att skina så ta med en korg med matsäck också så att man verkligen kan få den rätta känslan av slåtter. Och för dig som har egen lie och räfsa (det kommer att finnas ett antal liar och räfsor att låna) och kanske är lite mer van vid slåtter, så är du också givetvis varmt välkommen, alla behövs!!

Annika sköter om Östarps djur men håller också i slåtterdagen den 14 augusti kl.10

Ett härligt midsommarfirande…

…blev det på Kulturens Östarp och på Gamlegård. Som vanligt ordnade Östarps gästgivargård sitt traditionella firande med resning av en grönskande midsommarstång. Det blev dansuppvisning av Tornabygdens folkdanslag och överallt sågs människor med utlagda filtar och kaffekorgen med alla möjliga godsaker. Jag själv hade förberett Gamlegård med björkar vid porten, jag hade klätt min variant av ”festspira” och knöt både gräskronor och en tygkrona (alla tål ju inte gräs!) som festliga dekorationer. Jag fick många besökare och stämningen var god. I trädgården strosade många omkring och njöt av blomsterprakten och en del njöt av fika i kaffegrottan. Dessutom kacklade hönsen trivsamt från grishuset och smågrisarna fick mycket uppmärksamhet och rusade glatt omkring. En riktigt härlig midsommar helt enkelt!

Glad midsommar!

Hur än vädret blir idag i Sveriges långa land så vill jag önska er alla en härlig och glad midsommar i det gröna. Och jag hoppas att många av er plockar buketter av blommor och blad och kanske till och med smyckar er själva med en blomsterkrans runt håret. Jag ska i alla fall göra en åt mig själv och jag kommer även att smycka Gamlegård på passande sätt! Jag öppnar gården från kl.11 och tänker visa alla som vill hur man gör en vacker gräskrona att hänga i sitt tak eller i sin trädgård. Som vanligt berättar jag om gården för den som vill veta dess historia. Och jag kan avslöja att nu finns det fler djur på ängarna, Klövsjöfåren med sina lamm, Blommehönsen och förhoppningsvis har Vänekorna anlänt under gårdagens kvällstimmar. Dessutom blir det traditionellt firande med dans runt midsommarstången kl. 14.00 vid Östarps gästgivargård. Välkomna!

För den som inte har möjlighet att plocka sju olika sorters blommor ikväll så sänder jag med en bukett från Bosmålastugans blomsteräng. Ni som kommer att fira midsommaren på Kulturen i Lund kan själva se denna äng livs levande!

Sommarlovet är här

Nu har nog de flesta skolor här i Skåne i alla fall ,startat sitt sommarlov och det märks på Kulturen att sommaren är här. Överallt är det barngrupper och de leker och fantiserar som bara barn kan göra. Ni kan inte ana vad en hög med ved kan förvandlas till. I vår lekplats på Kulturen i Lund kan ”simpel” ved bli till handelsvaror i vår lilla handelsbod, de kan bli till bilgarage eller ett jättehögt palats. Det är otroligt att se! I nästa vecka kommer jag att erbjuda sagostunder kl.13 både på tisdagen 21/6 och onsdagen 22/6. Är vädret fint så sitter vi i trädgården förståss!

Men redan nu kan du, oavsett tid på dagen (nja du måste vara där mellan kl.11-17, tis-sön) besöka Gamlegård på Kulturens Östarp för att tillverka kottedjur eller en rullande träskiva som du kan måla i vackra färger. Där finns också ett spännande och annorlunda spår (ungefär som en tipspromenad) som du kan gå, både för barn och vuxna. Det handlar om folktro och jag kan lova att det lockar fram spännande fantasier! Denna helg finns Monika på plats för att hjälpa till, välkomna!

Ett uppdukat pysselbord väntar i undantaget på Gamlegård

Mossiga kottefår, enkla att göra och så söta!

En fågel av kotte och bokollon, lite svåra att göra, kanske

Så här vackra kan de rullande träskivorna bli, de rullar med otrolig fart, en enkel leksak

Det finns åtta olika skyltar som man ska leta upp för att följa det annorlunda spåret, en vandring där du lär dig om folktro

Gamlegård

Så har andra helgen passerat på Gamlegård och vädret har ju varit fantastiskt. Jag och Monika håller som bäst på att göra oss hemmastada på gården och i trädgården och det känns bra! Vi har haft många besök och trots att rummen i huset inte kan beträddas som vanligt på grund av hussvampen så finns ju trädgården och hela det vackra landskapet runt om! Det känns som om sommaren kommer att bli toppen och glöm inte att det finns mycket för barnen att se och göra hos oss. Vi fortsätter med att så små frön och sedan kan man alltid prova våra kläder och olika leksaker.

Säsongsöppning

Äntligen är det 1 maj och idag öppnar vi för sommarsäsongen på Gamlegård. I år kan vi tyvärr inte visa alla rum eftersom vi förra sommaren upptäckte att vi hade äkta hussvamp och dessa rum står nu och väntar på sanering. Men trädgården finns ju och allt det andra vackra runt om. Vill man veta mer om människorna och gården så kan man passa på att komma till kl.14.00 för då är det visning. Denna tid kommer vi – varje dag Gamlegård har öppet – att ha visning, alltså 14.00!

Under maj månad och halva juni är det bara öppet på helgerna mellan kl.11-17. Från den 14 juni-14 augusti är det öppet tisdag-söndag kl.11-17. Därefter är det öppet bara två helger till i augusti för att sedan stänga igen för säsongen den 28 augusti.

Nu i maj månad kommer vi att erbjuda barnen som kommer på besök bland annat att plantera ett frö i en enkel tidningskruka som de får tillverka själv. Vi har alltid något pyssel på gång och vi ska inte glömma bort kläderna som man kan prova eller leksakerna som längtar efter lek! Varmt välkomna och ta gärna med en picknickkorg!

Vårkrage/Gemsrot (Doronicum orientale)

Vårgrönska 2010

Tovsippa (Anemone sylvestris)

Konst i påsk på Östarp

Idag är det många som öppnar sina konstutställningar runt om i Skåne. I år är även Östarp en plats på konstkartan! Kom till utställningshallen/Östarpshallen som ligger precis vid parkeringen vid Östarps gästgiveri. Där hittar du nämligen Eva Bakran! Hon har genom åren jobbat i många olika material och stilar! Eva har bland annat hämtat mycket inspiration från ett av världens äldsta kulturer; Kina. Vad du bland annat kan se hos Eva är keramik, hon har plockat ihop ett potpurri av sin konst för att visa sin bredd. Så tveka inte att ta en tur förbi Kulturens Östarp denna påskhelg och ändå fram till söndagen den 1 maj, för så länge finns hennes utställning på plats. Dessutom så öppnar vi ju självaste Gamlegård den 1 maj så då kan man verkligen få se och uppleva mycket! Glöm inte heller att äta något gott på gästgiveriet eller bara ta en glass i vårsolen!

Keramiker och skulptör Eva Bakran

Skulptur Eva Bakran

Skulptur Eva Bakran

Skulptur Eva Bakran