Adventstider på Östarp

Idag har Gamlegård blivit smyckat inför första advent, något som kanske inte har gjorts på många år. Det är kanske inte så märkvärdiga utsmyckningar men porten in till gården har fått en mycket vacker krans. Kransen gjordes i måndags av Mikaela (som även har gått på Hvilan fast på gymnasiet). Hon är hos oss några måndagar för att hjälpa till med allt möjligt i trädgårdarna på Kulturen.

En vacker krans skapad av Mikaela sitter nu på porten in till Gamlegård.

Kransen är gjord av ädelcypress, murgröna och nypon

Dessutom har vi satt upp ett par havrekärvar till fåglarna eller åtminstone till hönsen, som blev mycket glada över det som tappades på marken.

En kärve av havre

I trädgården har även två arboriststuderande från Hvilan arbetet idag. Det är Axel och Truls som just nu håller på att rensa sly och små träd längst östra sidan och längst ner, på södra sidan av trädgården, där karpdammen en gång har funnits. Äntligen känns det inte så avlägset att kunna öppna upp den delen av trädgården för er besökare. Fantastiskt roligt!

Höstmarknad på Kulturens Östarp med Romeleslingan

Det kunde inte vara en finare dag idag när höstmarknaden på Östarp genomfördes. Folk njöt av allt som fanns att titta på och stämningen kändes så härlig. Jag själv, Ingegerd och min man Ivan vandrade bara runt och njöt av alla människor. Förra veckans höst städning av Gamlegårds trädgård kändes väl värd allt arbete! Det är ju så här vi vill att Östarp ska vara, en plats för stora och små! Se själv på bilderna…

Ingegerd och jag hade bidragit med lite fägring utanför Östarpshallen!

Inne i Östarpshallen var det trångt och mysigt!

Här är Ebba-Marie från Mossagården med sina ekologiska produkter!

Ingegerd och jag kollade in allt som fanns till försäljning inne i gästgivargården

Folk tittade, njöt av solen och bara var, hur härligt som helst!

Många tog cykeln till Östarp idag!

Medans de flesta dock kom med bil, det var full rulle för de som skulle se till att alla fick plats!

Vi har precis fått stänga av vindmöllan för besökarna men den är lika populär att titta på från utsidan ändå

Linderrödsgrisarna var lika populära som vanligt

Alla Östarps olika hus fick besök idag av stora och små.

Många ville fråga om allt möjligt på Gamlegård och Monika svarade av hjärtans lust

Pysselbordet där man tillverkade kottedjur var välbesökt.

Oktoberstormhatten `Bicolor´ (Aconitum camm.) blommade för fullt i trädgården

En variant av gråmalva (Lavatera maritima) dock inte den riktiga som heter Lavatera thuringiaca

Dagens blomma – stor höstanemon

Som en ljuv älva dansar just nu de vita blommorna på stor höstanemon Anemone x hybrida av sorten Honorine Jobert i Gamlegårds trädgård på Östarp. Denna sort har funnits sedan 1858 men är inte så svår att få tag på i växtbutikerna. Det mesta i trädgården börjar anta höstens färger men dessa står stolta och ljuva och fulla av hopp. Det känns lite lättare att ligga där på knä strax intill och rensa ogräs när man då och då kan möta anblicken av denna raring. Om du har vägarna förbi på söndag den 25/9  då det är höstmarknad mellan kl.11-16 så glöm inte att gå upp i trädgården och titta på älvdansen…

Nu är det krig!

Idag när vi kom till Gamlegårds trädgård tillsammans med Ann-Katrin (LIA-praktikant från Hvilans trädgårdsmästarutbildning) så gick vi ett varv för att titta. Då får Ingegerd syn på vårt spaljeträd av sorten Belle de Boskoop som står längst bak i trädgården. Det såg visset ut i topparna och just i fredags hade jag knytit till den och toppat ett par skott för att få den rätta stilen på den. Vad hade hänt? Hade jag dragit till något för hårt eller? När jag tar tag i det lilla trädet så kan jag bara plocka upp det rakt ur marken! Stammen nertill är helt ringbarkad och av rotsystemet syns inget… Sorken har helt enkelt haft kalas i natt… Men varför just mitt lilla spaljeträd som är ett av de först träd som jag har lyckats ympa själv?! Jag som har lyckats leva i någon slags samförstånd med sorkarna hittills känner nu plötsligt en stark känsla av krigslust… Nu ska jag plocka fram den sollcells drivna ljudskrämman och jag ska kanske plantera lite illadoftande blomsterlökar. Att vi kör bullrande gräsklippare tycks inte skrämma dem något vidare. Och i framtiden kommer alla nyplanterade träd att få en hönsnätsbur runt sina rötter, inga fler kalas på trädens rötter om jag nu har något att säga till om!

Sanering av hussvamp

Som en del av er redan vet så drabbades Gamlegård förra året av äkta hussvamp i fyra rum som sedan några år tillbaka hade fått nya trägolv. Sedan dess har golven tagits bort och hittills har man denna säsong bara fått se tomma rum utan golv och möbler. Givetvis har det känts tråkigt för er som kommit på besök och för oss som arbetar på Gamlegård. Vi vill ju så gärna visa hur det brukar se ut! Nu är i alla fall sanering igång vilket innebär att vi just denna vecka (27/6-6/7 2011) håller Gamlegård stängd för att inte riskera att svampsporrerna ska spridas till er besökare. Men alla är välkomna att besöka trädgården där vi denna vecka kommer att arbeta extra hårt med tanke på att verksamheten på gården får ligga nere!

Den ovälkomna äkta hussvampen som invadertat kammaren (Rubrik)

Kom till oss i trädgården och hälsa på denna vecka när Gamlegård är stängd!

Doftschersminen (Philadelphus coronarius) i Engelska parken är väl värd att se och lukta på

Ett härligt midsommarfirande…

…blev det på Kulturens Östarp och på Gamlegård. Som vanligt ordnade Östarps gästgivargård sitt traditionella firande med resning av en grönskande midsommarstång. Det blev dansuppvisning av Tornabygdens folkdanslag och överallt sågs människor med utlagda filtar och kaffekorgen med alla möjliga godsaker. Jag själv hade förberett Gamlegård med björkar vid porten, jag hade klätt min variant av ”festspira” och knöt både gräskronor och en tygkrona (alla tål ju inte gräs!) som festliga dekorationer. Jag fick många besökare och stämningen var god. I trädgården strosade många omkring och njöt av blomsterprakten och en del njöt av fika i kaffegrottan. Dessutom kacklade hönsen trivsamt från grishuset och smågrisarna fick mycket uppmärksamhet och rusade glatt omkring. En riktigt härlig midsommar helt enkelt!

Dagens blomma – jättevallmo

Jag gissar på att dagens blomma är den som just nu fotas främst på Kulturen. Och jag kan bara hålla med om att jättevallmon Papaver Orientale-gruppen tillhör den typ av blomma som verkligen ropar på uppmärksamhet. Även på Östarp finns den i den största rabatten och där lyser den av all sin kraft. Förädlingen av dessa jättevallmo startade runt sekelskiftet 1900 och en rad kända sorter som finns skapades av engelsmannen Amos Perry. Ska vi gå långt tillbaks i tiden så var det en annan sort av vallmo som odlades i medicinskt syfte; opievallmon Papaver somniferum. Fynd har gjorts i danska kulturlager som är så gamla som från 200-300 år f. Kr. Snart ska jag få nya rön från Lunds egna kulturlager som just visar olika växters förekomst i det medeltida (och kanske äldre lager) Lund. Det är spännande att se vad mina kollegor arkeologerna har hittat! Så länge får ni njuta av jättevallmo!

Just nu brinner det framför Allmogehallen, lugn det är bara jättevallmo som blommar (Papaver Orentale-gruppen)

Knopparna är enorma innan de öppnar sig och släpper ut jättevallmons prakt

Frökapslarna på jättevallmo (Papaver Orentale-gruppen)

Äntligen har de stora knopparna öppnat sig. Jättevallmo `Brilliant´(Papaver orientale)

Jättevallmo av sorten `Brilliant´(Papaver orientale)

Dagens blomma – trädgårdsiris

Ibland måste man ta svåra beslut i en trädgård. Beslut som man inte alltid vet om de ska bli bra eller inte. Så var det när vi skulle ta ner det vackra och ganska unga valnötsträdet som vi hade i rabatten som kallas för solrundeln. Trädet hade planterats i slutet av 1990-talet i samband med en renovering av trädgården. Det var bara det att ett valnötsträd just i den rabatten inte stämde med vad Hanna hade haft där. Hon hade ju haft ett päronträd, ett gigantiskt högt sådant. Dessutom började perennerna se dåliga ut och de vackra irisarna hade slutat blomma. Jag tänkte att irisarna säkert behövde delas, men nu i år förstår jag att det snarare hade med valnötsträdet att göra. Valnötsträd utsöndrar garvsyra som mer eller mindre tar död på det som finns under och det höll på att ske i vår rabatt. Nu har växtkraften återvänt till allt i den rabatten, riddarsporrarna växer, dagliljorna exploderar och de vackra irisarna gör äntligen entré på scenen igen. Denna helg är blomningen överdådlig och jag kan känna mig nöjd över det svåra beslutet!

En bukett till mor

Idag är det Mors-dag, en kär tradition då man ska uppvakta sin mor. Nu för tiden går det mest ut på att man ska köpa något av allt det som affärerna tycker att vi mödrar behöver. Och visst, det kan ju vara något som gör en glad. Men min mor fick för det mesta ”bara” en bukett liljonkonvaljer när jag var liten och eftersom det var hennes älsklingsblomma så blev den oerhört uppskattad. Idag vill jag därför ge alla mödrar en bukett från Gamlegårds trädgård, där även liljonkonvaljen finns, en blandad bukett av allt det som just nu blommar! Och det är alldeles tillräckligt för mig, jag kommer att finnas i trädgården idag och njuta av det som bara finns…välkommen, speciellt alla mödrar!

Jätteprästkrage (Leucathemum x superbum)

Trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis)

Akleja (Aquilegia vulgaris)

Bondpion (Paeonia officinalis)

Blågull/Jakobs stege (Polemonium caeruleum)

Trädgårdsiris (Iris germanica)

En riktig trädgårdsmästare

Så har två år förflutit på min utbildning till trädgårdsmästare på Hvilan i Kabbarp. Och det känns så overkligt att nu lämna den trygga och inspirerande miljön bland fantastiskt duktiga lärare och klasskamrater. Men samtidigt är det ett spännande äventyr som ska ta vid. Att få fortsätta att jobba med trädgården på Östarp som nästa år kan fira att Gamlegård är 200 år, det ser jag fram emot. Men att även få chansen att omfamna friluftsparken i Lund, det kommer att bli en rolig och utmanade framtid. Framöver kommer denna blogg att förvandlas till en plats som infattar alla dessa trädgårdsmiljöer och dess växter, problem, dilemman och nyheter. Jag hoppas att du fortsätter att följa med på äventyret! Men innan dess, tack till er som hjälpt mig att få bli trädgårdsmästare! Ingen nämnd men alla finns ni i mitt hjärta!