Slutet på en hundraårig blodboks liv

För en vecka sedan fick vi hjälp av ArborSyd att ta ner vår pampiga blodbok framför huvudentrén och Kulturkrogen. Ett smärtsamt farväl för oss som älskat trädet och sett det som en stadig vän i ur och skur. Men det var inte så mycket att göra när ungefär 65 % av stammen var rötskadat! Killarna som klättrade som apor och sågade gren för gren tills hela trädet var nere gjorde ett skickligt arbete och i fredags frästes även stubben bort! Nu kommer vi att återanvända bland annat den frästa stubbens material till jordförbättring och marktäckning. Trädet för övrigt har fått sin sist vila på Östarps marker, där vi nu skapar en depå för alla de stora träd som vi inom den närmsta tiden måste ta ner på Kulturen. Två döda almar och en sjuk ask bakom Bosebokyrkan kommer att härnäst tas ner. Därefter kommer en plan för återplantering ta vid och flera små träd står på tillväxt för att ta över de storas platser. Kanske har du en idé om vilka träd vi ska plantera. Hör gärna av dig med ett önsketräd, vi behöver allas idéer!

 

 

Idegranar blir tuktade

Bakom Herrehuset växer rader av formklippta idegranar (Taxus baccata) bredvid den i år hårt nerklippta parterren (en del har säkert trott att vi har fått den fruktansvärda ”buxbompesten”men än så länge är vi skonade). I år har Ingegerd och jag fått god hjälp av LIA-praktikanter från Hvilan med dessa formklippta skönheter. Som nybliven trädgårdsmästare så vet jag att det är guld värt att öva på både det ena och det andra. Så att formklippa träd det måste man bara få prova när chansen erbjuds på Kulturen!

En blodboks öde

Vår stora fantastiska blodbok framför Vita huset ska nu på måndag den 24 oktober tas ner efter ett långt och vackert liv. Det kommer att förändra utseendet och miljön på ett dramatiskt sätt. Men vad ska man göra när man inser att skadan längst ner på stammen är så illa att den friska veden inte längre kan hålla detta enorma träd. Kanske var det arbetet med att renovera restaurangen för några år sedan som gjorde detta, tunga maskiner/transporter som trycker på rötterna och kanske någon liten påkörning som just då inte såg så märkvärdig ut. Jag förstår med allvar numera hur en liten skada kan leda till sådana här öden! Varje nytt träd som framöver ska planteras på Kulturen kommer att få tydliga och skyddande kanter för att minimera påkörnings skador i alla fall.

Blodboken kommer att saknas men Vita huset kommer att framträda bättre

Det förrut så täta blad verket har i år varit glest och bladen inte så stora som vanligt

Längst ner på stammen syns de tydliga skadorna

Rötan har gjort veden till en mjuk och sönderfallande massa, ett livsfarligt träd

En tömd damm

Vi har nu tömt dammen på allt sitt vatten. Höststädning? Ja, det behövs en rejäl uppstädning runt och i dammen. Dessutom ska vi få hjälp med att lägga en duk på botten och bygga en biobädd som bättre ska ta hand om reningen av vattnet. En ny pump ska sättas på plats eftersom den gamla har slutat att fungera. Till nästa vårsäsong hoppas vi på att allt är klart och till dess kommer Ingegerd och jag ha en hel del att stå i.

Dagens blommor – sammetstagetes och spindelzinnia

Efter en trög start där en hel del småplantor slogs sönder av en intensiv hagelskur i slutet av maj månad så fick vi tillslut dessa skönheter på plats i våra gröna pallkragar på baksidan av Vita huset. Sammetstagetesen `Jolly Jester´ Tagetes patula lär ha odlats redan på 1700-talet och vad än många tycker om tagetes så är denna en otrolig glad och vacker variant. Det är lätt att förstå att den ännu odlas med största glädje.

Sammetstagetes `Jolly Jester´ (Tagetes patula)

Den andra trotjänaren som har blommat snällt hela sommaren är för mig en ny bekantskap, spindelzinnian `Red Spider´Zinnia tenuifolia. Jag hittade den på Impectas sida för kulturarvssorter och blev förstås nyfiken. Jag måste säga att det har varit en trevlig ny bekantskap som jag lär upprepa. Så skir men ändå pockande på uppmärksamhet. Och som den har blommat hela sommaren och nu långt in på hösten. Jag är djupt imponerad!

Titta på den gula tofsen i mitten på spindelzinnian `Red Spider´

Varje blomma på spindelzinnian är inte så stor, 3-4 cm

Spindelzinnian `Red Spider´ har odlats sedan år 1801, men ny för mig

Hamlade askar

I veckan som gick fick våra tre hamlade askar sina ”frisyrer” avklippta. På stege med sekatör och såg lyckades Ann-Katrin (LIA-praktikant från Hvilan) och jag att snagga av alla skott utan större problem. Att hamla lövträd var något vanligt förekommande förr i tiden eftersom det var ett sätt att skaffa foder till sina djur. Grenarna togs sedan in och lades på tork och kunde under vintern ges i torkat tillstånd till bland annat getter. Våra grenar har vi nu kört ut till Östarp för att djuren där ska kunna äta av dem i vinter. Det känns bra, inget går i komposten utan får användas på det sätt som det ska!

 

En sommarrabatt framför Borgarhuset

På våren sprakar rabatten framför Borgarhuset av ståtliga kejsarkronor och tulpaner.Därefter har den liksom dött ut och bara innehållit tre runda buxbomklot, lite trist och anonymt. Därför bestämde jag mig för att driva upp lite sommarblommor i fönstret i personalrummet som har stora härliga fönster! Ja, än så länge har vi ju inget växthus…

Fänkålen `Smokey´ på plats, så här i efterhand vet jag att den inte blev tillräckligt gödslad.Rabatten framför Borgarhuset med små nysatta plantor som nästan inte syns.

 

Rabatten framför Borgarhuset med små nysatta plantor som nästan inte syns.

När de pyttesmå plantorna väl anpassade sig och började växa så blev resultatet över förväntan, även om allt inte blev som jag hade tänkt mig! Se själva…
 

En maffig sommarblomma är Rävsvans (Amaranthus sp.), sorten heter `Magic Cascade´

 

Rävsvansen `Magic Cascade´ fär svansar som kan vara guldfärgade eller röda eller limegröna - HÄFTIGT!

 

Här har svansarna blivit mörkröda, så snyggt

 

Den annars så tomma sommarrabatten blev i år frodig av alla Rävsvansarna, i botten kryper blomsterkrasse och här och där är tussar av bronsfänkål, däremot ville inte vädden ta sig riktigt...

 

Alle man ut i trädgården

Denna måndagsmorgon startade all tillgänglig personal på Kulturen, cirka 25 stycken, med att rensa ogräs här i Lund. Den regniga sommaren har gjort det extra svårt att hinna stoppa tillväxten av allt det gröna. Idag fick gångar, en del av stensättningarna och våra ruiner av arkelogiska stenar en omgång. Allt hanns givetvis inte med men det ser betydligt bättre ut och nu när sensommaren är här kommer förhoppningsvis ogräset att avta i sin växtkraft. För min del kommer vi under morgondagen ta krafttag i vår buxbomparter och det blir också en utmaning med tuff beskärning!

Här syns jag själv på knä med hackan i högsta fart, jag är riktigt mör i armarna just nu! Foto: Ivan Bakran

Det är snyggt med raka gräskanter. Sebastian och Anki kämpade tappert. Foto: Ivan Bakran

Arkeologerna Aja och Mattias kämpade med Maria Minor och det blev såå fint! Foto: Ivan Bakran

Lapidariet var dagens största utmaning, Conny syns närmast och i bakgrunden kryper Carita. Lite av Fredrik och Johanna syns också. Bra jobbat! Foto: Ivan Bakran

Som ni ser fanns det mycket att dra i Lapidariet, Carita, Fredrik och Johanna tog i så gruset flög! Foto: Ivan Bakran

En inspirerande dag

Just nu när dagarna mest fylls av tunga jobb så som ogräsrensning och beskärning…

Ogräsnästet bakom Västar Vrams prästgård, ett tufft uppdrag!

 

Buxbomen framför Västar Vrams prästgård beskärs dels med elhäcksax men även för hand

 

…så kan det vara härligt att lämna allt för att bli inspirerad av andra duktiga trädgårdsmänniskor. Just denna helg pågår Den stora trädgårdsfesten på Sofieros slott vid Helsingborg och där har jag befunnit mig idag i sällskap av Ingegerd och Carita (LIA-praktikant från Hvilans trädgårdsmästarutbildning, där jag gick förrut!). Det har varit en varm och härlig dag bland många fina planteringar, idéträdgårdar, försäljare och välbekanta ansikten. Här följer ett axplock av inspiration!

Garden house var designad av Magnus Svensson och var en häftig österlänsk inspirationskick.

 

Underbara klänningar i keramik skapade av Agneta Spångberg

 

Strålrudbeckia och vit Solhatt gav mig en varm känsla, planteringen var gjord av Anna Carolina Shine och Lotta Åkesson Persson i deras idéträdgård Gult - inside out

 

Från Katrinetorps gård i Malmö kom denna miniatyr av deras egna fantastiska köksträdgård, designad av Ahmet Becarevic´

 

 

Dagens växt – krusbär

Ribes uva-crispa är det latinska namnet på krusbär. Ett bär som redan på renässansens tid rekommenderades av Örtagårdsmästaren Hans Raszmusson Block i den första danska trädgårdsboken som kom ut 1647. Många har säkert stuckit sig på de vassa taggarna (busken har även används just till att hålla djur borta från trädgårdarna med hjälp av sina taggar) när de har försökt plocka de gröna eller röda krusbären. Det gör ont men om man sedan gör ett nytt försök och lyckas nå bären utan att komma emot taggarna så kan njutningen bli storartad. Ett moget krusbär kan vara SÅ gott! Jag minns med stor ömhet min mammas goda krusbärskräm som hon kokade till oss så här på sensommaren och det var speciellt. Lite syrligt men med socker blev det en sötsur svalkande kräm. I vuxen ålder har jag inte ätit krusbärskräm men nu är jag sugen på att plocka en skål full för att få uppleva ett ljuvt barndomsminne. Dessutom såg jag härondagen reklam från ett trädgårdsföretag om taggfria krusbär (måste nog prova dessa!)…

I våras planterade jag två buskar i trädgården på Östarp med Hinnonmäki Gul och Hinnonmäki Röd, trots att de är ganska små så har de utvecklat fina bär. På Kulturen i Lund dignar buskarna (som är lite äldre och betydligt större) av just Hinnonmäki Röd. Många besökare står där och äter och det är just det som är meningen hos oss, att få smaka och uppleva med fler sinnen än bara det ögonen ser! Det ska definitivt bli mer av det ätbara på Kulturen framöver!